Grillad lammytterfilé, ört- och smörslungade primörer med ramslök och chèvrekräm

70 min
4
Grillad lammytterfilé, ört- och smörslungade primörer med ramslök och chèvrekräm
Foto: TV4

Grillad lammytterfilé serveras med smörslungad potatis och sås med getost och ramslök.

Dryckestips: Campolieti Ripasso, (6792)
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

17 november 2014
Visa mer
70 min
4

Du behöver

Lammytterfilé

  • 600 g lammytterfilé
  • 0,5 dl olivolja av god kvalitet
  • 1 dl färska örter, t ex rosmarin, timjan, hackade
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk havssalt
  • 1 msk peppar

Ört- och smörslungade primörer

  • 400 g färskpotatis, gärna små
  • 50 g sockerärtor
  • 100 g färsk sparris
  • 100 g cocktailtomater
  • 0,5 kruka persilja, finhackad
  • 50 g smör

Ramslök- och chèvrekräm

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 150 g chèvre
  • 3 msk ramslök, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ramslök- och chèvrekräm
    Börja med att blanda ingredienserna till krämen i en skål. Börja med att vispa ihop yoghurten och chèvren, tillsätt sedan ramslöken och rör runt. Smaka av med salt och peppar. Täck med plastfilm och ställ in i kylen.
  2. Lammytterfilé
    Finhacka kryddorna. Putsa filén. Pensla sedan med lite olivolja och gnid in kryddorna. Låt köttet vila i rumstemperatur.
  3. Tänd sedan grillen och börja förbered de ört- och smörslungade primörerna.
  4. Ört- och smörslungade primörer
    Börja med att förkoka potatisen cirka 10 minuter så att den nästan är klar inuti. Häll sedan av vattnet och låt svalna.
  5. Koka upp vatten i en stekpanna tillsammans med lite havssalt och lite smör. Lägg i sparrisen och låt sjuda i 3 minuter. Plocka sedan upp sparrisen och lägg åt sidan. Den skall inte vara färdigkokt.
  6. Smält sedan smöret i en traktörpanna och stek potatisen på medelvärme tills den får en trevlig stekyta, ställ sedan åt sidan och återgå till lammytterfilén.
  7. Grilla köttet och använd en stektermometer. Vänd köttet en gång, plocka sedan av det när innertemperaturen är 56 grader. Rulla in i ett smörpapper och låt stå 10 minuter. Återgå sedan till ört- och smörslungade primörerna.
  8. Sätt på plattan igen och lägg i lite mer smör, lägg sedan i sockerärtorna, cocktailtomaterna och sparrisen och sist persiljan. Stek sedan i 5 minuter på medelhög värme.
  9. Servering
    Skär upp köttet i centimetertjocka skivor och lägg sedan upp primörerna och sist krämen. Toppa med en rosmarinkvist.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept