När havet möter skogen!

När havet möter skogen!
Foto: TV4
2h
4

Du behöver

  • 800 g bergtungafilé
  • 1 dl smör
  • 0,5 msk havssalt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 st morötter

Svampsås

  • 8 dl höstkantarell
  • 0,5 st gul lök, finhackad
  • 6 dl grädde
  • 1 st buljongtärning(svamp)
  • 0,5 dl mjöl
  • 0,4 dl smör
  • 0,2 dl salt
  • 0,1 dl peppar

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 st äggula
  • 2 msk neutral olja
  • 0,5 msk salt
  • 0,25 msk malen vitpeppar
  • Syltade tomater
  • 400 g små tomater, gärna i olika färger och former.
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 0,5 st vaniljstång, urskrapad

Gör så här

  1. Svampsåsen
    Stek svampen och löken i smör, salta och peppra.
  2. Tillsätt mjölet och grädden under omrörning.
  3. Tillsätt buljongen. Låt koka, smaka av.
  4. Pommes duchesse
    Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Koka den skalade potatisen.
  6. Pressa potatisen, Rör ner oljan och äggulan i potatisen.
  7. Spritsa ut potatismoset på en smord ugnsplåt.
  8. Grädde i cirka 12 minuter.
  9. Syltade tomater
    Skålla tomaterna snabbt i kokande vatten.
  10. Kyl ner i isvatten. Vispa övriga ingredienser så att sockret löser sig.
  11. Sylta tomaterna ca 1 timme innan servering
  12. Bergtungan
    Stek bergtungan i smör, 75 sek på varje sida.
  13. Salta och peppra under stekningen.
  14. Serveras med kokta morötter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept