Örtig fläskrulle med rosmaringlaze, krossad potatis och dragonkräm

koket.se
Örtig fläskrulle med rosmaringlaze, krossad potatis och dragonkräm
Foto: TV4

Örtig fläskrulle med rosmaringlaze, krossad potatis och dragonkräm

Av: Madeléne - Varberg

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

2 h

Bankad fläskkotlett fylld med rosmarin och inlindad i bacon. Serveras med enkel dragonkräm, rosmarindoftande glaze och krossad potatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Madeléne - Varberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskkotlett benfri (eller fläskytterfilé)
  • 1 citron
  • 0,5 kruka rosmarin, finhackad
  • 1 förp bacon
  • salt
  • peppar

Krossad potatis

  • 1 kg potatis (små)
  • 0,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Rosmaringlaze

  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl kalvfond
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl sky från köttet
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • ev maizena redning

Dragonkräm

  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 kruka färsk fransk dragon, finhackad
  • salt
  • peppar
  • några droppar färskpressad citron

Ugnsbakade tomater

  • 1 ask körsbärstomater
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Skär kotlettbiten med två snitt och veckla ut den till en avlång platt bit. Banka ut den lite. Salta och peppra. Riv citronskal över köttet och strö över finhackad rosmarin. Rulla köttet hårt. Lägg ut baconskivor bredvid varandra och rulla de runt köttet. Bind ihop allt med steksnöre. Stek i stekpanna tills köttrullen fått fin färg runt om.
  3. Lägg den i en ugnsfast form och sätt i termometer. In i ugnen och sätt termometern på 65 grader. Köttet är klart när den visar 65 grader, tar ca 45-60 min, beroende på ugn.
  4. Potatisen
  5. Tvätta potatisen noga. Halvera dem och skär också av toppen i varje ända, så de kan ställas i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, och strö över flingsalt och peppar. In i ugnen på 225 grader, tills de är mjuka.
  6. Dragonkräm
  7. Denna gör man under tiden potatisen och köttet står i ugnen. Blanda samman alla ingredienserna och smaka av med salt och peppar och citronsaft. Låt den stå och dra till sig.
  8. Rosmaringlaze
  9. Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt det koka i 10-15 min. Sila bort rosmarinkvistarna, och tillsätt köttskyn som blivit i formen från köttet. Red eventuellt med maizena.
  10. Ugnsgrillade tomater
  11. Lägg cocktailtomater på ett fat. Ringla over olivolja och flingsalt. In i ugnen på grill i 5 minuter. Klart att lägga upp.
  12. Vid servering
  13. Skär upp köttet i skivor. Pensla/häll över glazen. Lägg upp på fat. Ta ut potatisen och krossa dem lite lätt. Toppa med dragonkräm. Servera med ugnsbakade tomater.