Pavlova (marängtårta)

50 min
Pavlova (marängtårta)
Foto: TV4
50 min

Du behöver

  • 4 st äggvitor
  • 2,5 dl (250g) strösocker
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vit vinäger
  • 2,5 dl grädde
  • fruktkött från 3 passionsfrukter till garnering
  • jordgubbar och kiwifrukt till garnering

Gör så här

  1. Värm ugnen till 160 grader. Täck en bakplåt, 32x28 cm, med bakplåtspapper. Lägg äggvitorna och en nypa salt i en stor, helt, ren, torr bunke av rostfritt stål eller glas. Minsta gnutta fett gör att vitorna inte kan vispas ordentligt. Låt vitorna stå några minuter så de får rumstemperatur. Börja sedan vispa med elvisp på låg fart tills det börja skumma, öka då hastigheten tills bubblorna i skummet har blivit till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget och under oavbruten vispning efter varje omgång, tills smeten år tjock och blank och allt sockret har lösts upp. Vispa inte för länge, då blir smeten korning.
  2. Vänd med metallsked ned siktad majsstärkelse och vinäger. Skeda upp smeten i en hög på den förberedda plåten. Platta till översidan lätt och släta till sidorna. (Pavlovan ska ha tårtform och vara cirka 2½ cm hög.)
  3. Grädda i 1 timme eller tills kakan är blekt gräddfärgad och spröd utanpå. Ta ut den varm ur ugnen och stjälp den försiktigt upp och ned på en tallrik. Vispa grädden till mjukt skum och bred den över kakans mjuka inre. Garnera med passionfruktskött , jordgubbar i halvor och skivad kiwifrukt. Skär kakan i bitar och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept