Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré

Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré
Foto: TV4

Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré

Av: Love - Kristianstad

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

120 min

Rådjurssadel med potatis- och jordärtskockspuré och blåbärssås.Vilt när det är som bäst. Med len puré och spännande sås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Rådjurssadel och puré

  • 1 kg rådjurssadel
  • 600 g potatis
  • 300 g jordärtskocka
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 msk tryffelolja

Sås

  • 1 rödlök
  • 8 enbär
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 2 msk smör
  • 2 dl rött portvin
  • 6 dl viltfond
  • 3 dl blåbär
  • 1 dl mörk sirap
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Koka potatisen tillsammans med jordärtskockorna tills de mjuknat. Pressa med potatispress.
  2. Värm mjölken tillsammans med smöret och vitpeppar. Vänd ner i potatisen, tillsätt salt och smaka av med eventuellt mer peppar.
  3. Tillsätt sedan tryffeloljan, men ta lite lite i taget, och smaka av hela tiden.
  4. Skala och hacka löken, krossa enbären och vitpepparkorn. Fräs detta i 2 msk smör i en kastrull. Häll på portvin och buljong och koka ihop en stund.
  5. Kör blåbär, sirap och vinäger till en slät sås i en mixer.
  6. Sila den reducerade viltfonden och häll i den i mixern, och kör det ytterligare i mixern.
  7. Häll såsen i en kastrull och hetta upp igen. Vispa i smöret strax före servering och smaka av med salt och peppar. Lägg eventuellt i några blåbär vid servering.
  8. Salta och peppra köttet ordentligt, stek i varm panna i smör. Den ska få färg på alla sidor.
  9. Lägg i panna och sätt in på 175 grader i ugnen. Innertemp bör ligga runt 55 grader. Ta ut köttet och låt det vila en kvart innan servering.