Crème Brûlée med vildhallon

Crème Brûlée med vildhallon

Crème Brûlée med vildhallon

Av: Linn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

1,5 h

Crème Brûlée som serveras med en fräsch citronkräm, hallon och chokladdekoration.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Här hittar du fler goda recept på crème brûlée.

Ingredienser

portioner

Crème Brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 msk råsocker/strösocker, till servering

Citronkräm

  • 2 citron (zest och saft)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 msk majsstärkelse
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 dl vispgrädde

hallon

  • 2 dl hallon
  • 0,5 dl strösocker

Chokladdekoration

  • 100 g mörk choklad

Gör så här

Crème Brûlée

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ned stången. Tillsätt grädde, mjölk och hälften av sockret. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
  3. Vispa äggulor och resterande socker vitt och pösigt.
  4. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  5. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  6. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till hälften av formarna (vattenbad).
  7. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 min, tills krämen har stannat. Låt krämen svalna och bli kylskåpskall.

Citronkräm

  1. Blanda allt utom vispgrädden i en kastrull. Värm och rör runt på medelhög värme tills krämen tjocknat och man ser spår efter vispen (ca 5-10 min). Sila krämen genom en finmaskig sil. Häll upp krämen i en skål och låt svalna. Blanda krämen med lättvispad grädde.

Hallon

  1. Blanda hallonen med sockret.

Chokladdekoration

  1. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro.
  2. Spritsa chokladen, med hjälp av spritspåse eller sked, till önskad form (t ex rutnät eller hjärta). Låt chokladen stelna i kylskåp i ca 10 min.

Vid servering

  1. Strö över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun karamell. Servera en klick hallon och en klick citronkräm tillsammans med brûléen. Dekorera efterrätten med chokladformationerna.