Crème Brûlée med vildhallon

1,5 h
4
1,5 h
4

Du behöver

Crème Brûlée

  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 msk råsocker/strösocker till servering

Citronkräm

  • 2 citroner (zest och saft)
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 msk maizena
  • 2 ägg
  • 1 äggula
  • 0,5 dl vispgrädde

Hallon

  • 2 dl hallon
  • 0,5 dl strösocker

Chokladdekoration

  • 100 g mörk choklad

Gör så här

  1. Crème Brûlée
    Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången i mitten och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg även ned stången. Tillsätt grädde, mjölk och hälften av sockret. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen.
  3. Vispa äggulor och resterande socker vitt och pösigt.
  4. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.
  5. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  6. Fördela smeten i portionsformar och ställ dessa i en långpanna med hett vatten upp till hälften av formarna (vattenbad).
  7. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 min, tills krämen har stannat. Låt krämen svalna och bli kylskåpskall.
  8. Citronkräm
    Blanda allt utom vispgrädden i en kastrull. Värm och rör runt på medelhög värme tills krämen tjocknat och man ser spår efter vispen (ca 5-10 min). Sila krämen genom en finmaskig sil. Häll upp krämen i en skål och låt svalna. Blanda krämen med lättvispad grädde.
  9. Hallon
    Blanda hallonen med sockret.
  10. Chokladdekoration
    Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro.
  11. Spritsa chokladen, med hjälp av spritspåse eller sked, till önskad form (t ex rutnät eller hjärta). Låt chokladen stelna i kylskåp i ca 10 min.
  12. Vid servering
    Strö över socker och bränn med gasolbrännare tills sockret smält till en gyllenbrun karamell. Servera en klick hallon och en klick citronkräm tillsammans med brûléen. Dekorera efterrätten med chokladformationerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept