Ankbröst med plommon- och apelsinsås

Ankbröst med plommon- och apelsinsås
Foto: tv4

Ankbröst med plommon- och apelsinsås

Av: Linn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1,5 h

Ankbröst som serveras med en vinsås med apelsin och plommon. Rostade rotfrukter som tillbehör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Anka

  • 800 g ankbröst [3 st filéer]
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 msk flingsalt
  • 1,5 tsk vit-svartpepparmix, grovmalen

Plommon- och apelsinsås

  • 10 färska plommon delade i bitar (eller frysta)
  • 8 hela katrinplommon
  • 2 dl rött alkoholfritt matlagningsvin
  • 1,25 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 kanelstång
  • 5 hela nejlikor
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 0,5 apelsin, skalet
  • 1,5 msk apelsinsaft, pressad
  • 1 tsk honung
  • 0,5 tsk salt

Rotfrukter

  • 5 potatisar, delade i bitar
  • 4 morötter, delade i bitar
  • 3 rödbetor, delade i bitar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk flingsalt
  • 0,5 msk färsk rosmarin, finhackad
  • 3 kvistar färsk rosmarin

Gör så här

Plommon- och apelsinsås

  1. Hacka löken, blanda med kryddorna och saften i en kastrull. Koka i 5 minuter. Sila av löken och kryddorna.
  2. Blanda matlagningsvin, färska plommon och katrinplommon i en annan kastrull. Låt koka i 5 minuter.
  3. Rör sedan ner den avsilade kryddvätskan (från kastrull 1). Låt koka i ytterligare 3 minuter. Mixa sedan såsen slät med en stavmixer.
  4. Blanda i apelsinsaft och apelsinzest. Smaka av med salt och peppar.

Anka

  1. Putsa ankbrösten. Skär 1 x 1 cm rutor ner till köttsidan så att det bildas ett rutnät i fettet på ankbröstets ovansida. Klappa in salt och peppar på bägge sidor.
  2. Hetta upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek ankbrösten 2 minuter på varje sida så att det får fin färg och rutnätet blir lite knaprigt.
  3. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form med rutnätet uppåt. Häll över stekskyn. Stek i ugn på 175 grader till en innertemperatur av 62 grader (medium-well). Det tar cirka 30 minuter och under tiden öses ankan 3 gånger med stekskyn i formen. Tag ut ankan och skär den i tunna skivor.

Rostade rotfrukter

  1. Skala rotfrukterna och skär i stora bitar (cirka 2-3 cm).
  2. Lägg i en ugnsfast form, strö över salt och hackad rosmarin och ringla över olivolja.
  3. Rosta i ugn på 200 grader i cirka 25-30 minuter tills de är mjuka.

Uppläggning

  1. Lägg det skivade ankbröstet bredvid en hög med rotfrukter och till sist en klick ljummen sås (resten serveras vid sidan av för den som vill ha mer). Garnera med en kvist rosmarin.