Enbärsmarinerat rådjur

Enbärsmarinerat rådjur
Foto: TV4

Enbärsmarinerat rådjur

Av: Linda - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h + 3 dygn

Rådjurskött marinerat i tre dygn. Serveras med smörkokta morötter, stekta kantareller och kokt potatis.

**Dryck
**Mariestadsöl eller bayersk öl, vin Picunche CS Malbec Reserve ekologiskt och rättvisemärkt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Kött

  • ca 500 g kött utan ben (t ex stek från rådjur, älg, nöt, får)

marinad

  • 1,5 tsk enbär, krossade [ca 14-16]
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk salt
  • 1 msk torkad timjan
  • 3-4 msk kinesisk soja
  • 1 gul lök, i ringar
  • 0,5 msk svartpeppar, grovmalen

Sås

  • ca 1 dl marinad, från köttet
  • 2 dl crème fraîche

Kokta morötter

  • 0,5 kg morot
  • vatten
  • 1 tsk salt

Glasering till morötterna

  • 1,5 msk smör
  • 2 tsk strösocker

Stekta kantareller

  • 0,5-1 l kantareller
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

potatis

  • ca 800 g potatis, skalad
  • 0,5 l vatten
  • 1 msk salt

Gör så här

Kött

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en 3 liters plastpåse, putsa eventuellt köttbiten och lägg den i påsen, se till att hela köttbiten får marinad runt sig. Knyt ihop påsen, ta en extra påse utanpå för säkerhet skull ifall innerpåsen läcker. Låt köttet ligga i kylskåp i 2-3 dagar, vänd påsen minst en gång per dag.
  2. Ta köttet ur påsen och lägg det i en låg kastrull och häll all marinad över plus lite vatten, ca 0,5-1 dl. Låt småkoka i ca 45-60 minuter.
  3. Ta upp köttet och sila av marinaden. Häll ca 1 dl marinad i en kastrull och koka upp, rör i 2 dl crème fraiche och låt såsen bli varm. Såsen är mycket smakrik, om man vill kan man öka mängden crème fraiche eller minska mängden marinad för att få den mildare. Provsmaka!

Morötter

  1. Morötterna tvättas och skalas, skär dem i stavar eller skivor. Lägg dem i en kastrull och häll på vatten så det täcker dem, koka tills de är mjuka ca 5-10 minuter, sila sedan av dem.
  2. Smält smör och socker i en kastrull och lägg i dem kokta morötterna och rör om, när de är glansiga tas de upp och serveras varma. Det går även utmärkt att servera dem enbart kokta i lättsaltat vatten utan smör.

Kantareller

  1. Borsta och rensa svampen, skär den i mindre bitar. Skölj svampen hastigt i en sil. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i svampen. Är kantarellerna mycket fuktiga kokar det först ut vatten ur dem, de blir lätt förvällda. Stek kantarellerna gyllenbruna, salta och peppra efter behag och servera varma.

Potatis

  1. Potatisen tvättas och skalas, skölj väl. Låt potatisen ligga i kallt vatten tills den ska kokas. Skölj eventuellt potatisen en extra gång, häll på nytt vatten och tillsätt saltet. Låt potatisen koka sakta tills den är mjuk (ca 20-30 minuter beroende på potatissort), häll av vattnet och servera varm.

Servering

  1. Skär upp köttet i skivor, servera med såsen, kokt potatis, morötter, stekta kantareller och vinbärsgelé.