Oxrygg med pommes Anna

Oxrygg
Foto: TV4

Oxrygg med pommes Anna

Av: Lars Gustaf - Borås

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

70 min

Lågtempererad hängmörad oxrygg från Black Angus, serveras med en pommes Anna och murkelcréme samt en frikassé på brysselkål och rökt sidfläsk.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxrygg, brynt på alla sidor
  • 1 msk salt
  • 2 tsk peppar

Pommes Anna

  • 8 potatisar king edward, skalade och skivade
  • 1 king solo vitlök, hackad
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Murkelcréme

  • 200 g murkla, hackade
  • 0,5 king solo vitlök, hackad
  • 1 msk smör
  • 2 tsk koncentrerad kalvfond
  • 2 msk vitt vin
  • 4 dl grädde

Frikassé

  • 16 brysselkål, kokta och halverade
  • 80 g rökt sidfläsk, tärnat
  • 10 g färsk persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Gör så här

Oxrygg och pommes Anna

  1. Salta och peppra det brynta köttet, och tillaga det i ugn på 75 grader i ca 6-7 timmar.
  2. Låt det sedan vila i 30 min och skär upp i fina skivor.
  3. Blanda den skivade potatisen med det smälta smöret, smaksätt med vitlök, salt och peppar.
  4. Lägg sedan potatisen i små runda formar, grädda i ugnen på 175 grader i 45 minuter. Låt svalna något.

Tillbehör

  1. Stek murklor, lök och vitlök i smör i 10 minuter på medelvärme.
  2. Slå på fond och vin och låt det koka ned till hälften, häll sedan på grädde och låt det koka ned till hälften.
  3. Stek sidfläsket och kålen i smör tills de är gyllene, ca 5 min. Smaksätt med persilja, salt och peppar.