Långkokt stockholmsgris

Långkokt stockholmsgris
Foto: TV4

Långkokt stockholmsgris

Av: Lars - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

4-6 h

Pulled pork med broccoli och jordärtskockspuré. Serveras med inlagd rödlök, inlagd gurka och ugnsrostad levaintoast.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pulled pork

  • 1 kg fläskkarré
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl chilisås
  • 1 msk chipotlepasta
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 knippe persilja
  • 2,5 dl Coca-Cola

Jordärtskockspuré

  • 1 kg jordärtskocka
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk smör
  • salt
  • peppar
  • ev mjölk

picklad rödlök

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 rödlökar

Picklad gurka

  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 gurka

Servering

  • 1 broccoli
  • ca 20 körsbärstomater
  • levainbröd

Gör så här

Pulled pork

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra karrén. Skala och hacka lök och vitlök som du därefter fräser i smör på medelvärme i 10 min. Lägg köttet i en gryta anpassad för ugn, gärna lergryta. Blanda chilisås, chipotle, fond, sirap och läsk. Häll över köttet och lägg den stekta löken ovanpå. Lägg på lock och sätt in i ugnen i ca 4-5 timmar eller tills köttet går att dra isär med en gaffel. Efter en dryg timme petar du ner löken i såsen. Efter tre timmar kan du tillsätta lite mer av kryddorna. Blanda köttet med såsen och smaka av med salt och peppar.

Jordärtskockspuré

  1. Skala och skär 1 kg jordärtskockor i mindre bitar. Ångkoka i ca 15 min. Pressa dem genom en potatispress och vispa ihop med en klick smör och 2 dl matlagningsgrädde. Späd eventuellt med mjölk tills du får den konsistens du önskar. Smaka av med salt och peppar

Picklad rödlök

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ställ åt sidan och låt ättikslagen svalna. Skiva 2 skalade rödlökar tunt och blanda med ättikslagen. Ställ kallt.

Picklad gurka

  1. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ställ åt sidan och låt ättikslagen svalna. Skiva 1 gurka tunt och blanda med ättikslagen. Ställ kallt.

Tomat, broccoli, levainbröd

  1. Värm ugnen till 80 grader.
  2. Dela tomaterna och lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen i 3–6 timmar.
  3. Ångkoka broccolin på 100 grader i ca 4 min för en något knaprig konsistens.
  4. Ugnsrosta levainbrödet i tunna skivor i ugnen i ca 3 min innan servering.