Traditionell polsk mejramschnitzel

Traditionell polsk mejramschnitzel
Foto: tv4

Traditionell polsk mejramschnitzel

Av: Kristofer - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1,5 h

Panerade fläskkotletter serveras med surkål, rödkålssallad och ugnsbakad delikatesspotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Panering

  • 2 ägg
  • 1,5 msk torkad mejram
  • ca 150 g ströbröd

potatis

  • 1 msk olja
  • 0,5 kg delikatesspotatis

surkål

  • 0,5 kg surkål
  • 25 g smör
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 msk kummin
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 lagerblad
  • 1 buljongtärning, kött

Rödkålssallad

  • 300 g rödkål
  • 0,5 l vatten, hett
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk olja
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 1 krm salt
  • 0,5 msk honung
  • 0,5 äpple, skalat

Fläskkotletter

  • 450 g fläskkotlett benfri
  • 1 krm salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • 50 g smör
  • 100 ml rapsolja
  • 1 dl vatten

Gör så här

Panering

  1. Ta en skål och knäck i båda äggen, vispa lätt med gaffel. #
  2. Tillsätt mejram blanda ställ åt sidan. Häll upp ströbrödet på en tallrik, ställ åt sidan.#

Potatis

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj av potatisen och lägg i en långpanna, ringla lite olja på, salta efter smak. Sätt in i ugnen i ca 1 timme.

Surkål

  1. Börja med att skölja ur surkålen, häll i allt i ett durkslag och skölj noga. Smaka gärna av surkålen, den ska inte vara jättesur.
  2. Stöt kryddpeppar och kummin i en mortel.
  3. Lägg surkål i en tjockbottnad kastrull. Häll på 0,4 l vatten eller mindre, konsistensen ska vara som en tjock gryta.
  4. Koka upp, lägg i smör, kryddor, lagerblad, buljong samt salt och peppar. Kontrollera att det inte blir för mycket vätska, det ska inte se ut som soppa. Om det ser som soppa häll av lite vatten. Låt sjuda ca 1 timme, titta till ibland och rör om.

Rödkålsallad

  1. Koka upp vattnet.
  2. Skiva rödkålen i tunna strimlor.
  3. Häll rödkålen i en bunke, häll över vattnet och förväll rödkålen. Låt stå i 3-4 minuter.
  4. Finhacka äpplet och ställ åt sidan.
  5. Häll av vattnet ur rödkålen, krama ut det sista. Salta och peppra, häll i oljan, pressa i saften ur halva citronen, ha i honungen och äpplet.

Fläskkotletter

  1. Skiva upp kotletterna i 2 cm tjocka skivor eller att varje bit väger ca 110 -120 gram.
  2. Banka tillköttet med köttklubba, så att det blir ca 1 cm tjockt, tips är att lägga plast över köttet så att det inte klibbar fast på klubban.
  3. Värm en stekpanna med hälften av oljan, vi vill inte koka köttet i olja.
  4. Lägg ut alla bitar platt och salta och peppra på köttet till egen smak. Doppa en bit i taget i
  5. paneringsmeten, Lägg upp på tallriken med ströbröd och vänd så att allt kött är täckt med bröd.
  6. Ta fram en traktörpanna med lock och låt den vara på svag värme, denna ska vi använda som förvaring för köttet.
  7. Ha en varm panna och lägg i en köttbit i taget, stek tills den blir gyllene, lägg över i traktörpannan och låt locket vara på. Häll i mer av oljan vid behov, upprepa med allt kött.
  8. När allt kött är stekt och ligger i traktörpannan häll då i vattnet i stekpannan, var försiktig! Häll sedan detta spad i traktörspannan, låt puttra på mycket svag värme i 20 min.