Coeur de filet Provencale

koket.se
Coeur de filet Provencale
Foto: TV4

Coeur de filet Provencale

Av: Kristina - Visby

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

1 h

Klassisk oxfilé provencale passar utmärkt som bjudrätt. Vitlöksdoftande oxfilé och tunt skivad potatis i ugn. Serveras med senapssås och tomatsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Kristina - Visby laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g oxfilé
  • 10 potatisar
  • salt (några nypor)
  • några nypor svartpeppar
  • 25-50 g smör
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3-4 msk persilja, finhackad

Sås

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 krm salladskrydda
  • 1 krm paprikapulver

sallad

  • 5-10 babyplommontomater
  • 0,5 purjolök
  • 1 förp vit sparris [227 g]
  • 1 förp fetaost, inlagd i olja och kryddor

Gör så här

  1. Putsa oxfilén och för ihop den till jämn och fin bit, så knubbig som möjligt. Bryn den hastigt jämt och fint i smör i stekpanna och krydda efteråt med salt och peppar. Efterstek i ugn på 225 grader knappt 20 minuter och låt sedan filén kallna.
  2. Råskala potatisarna och skär i tunna skivor. Stek dem gyllene och knappt mjuka, helst i olja, och lägg över på eldfast serveringsfat. Salta lätt.
  3. Skär upp köttet i knappt centimetertjocka skivor och radda upp dem lite glest på potatisbädden.
  4. Mosa ihop pressad vitlök, hackad persilja med smör och lite salt. Klicka vitlöks- och persiljesmöret över köttet och sätt in hela fatet i het ugn eller grill i 5-10 minuter så att rätten blir genomhet och smöret smältande.
  5. Såsen
  6. Blanda alla ingredienser, rör om och smaka av. Såsen serveras kall.
  7. Salladen
  8. Skär tomater, purjolök och sparris i önskad storlek och form. Blanda med fetaosten och lite av oljan som den ligger i.