Coeur de filet Provencale

1 h
4 - 5
Coeur de filet Provencale
Foto: TV4

Klassisk oxfilé provencale passar utmärkt som bjudrätt. Vitlöksdoftande oxfilé och tunt skivad potatis i ugn. Serveras med senapssås och tomatsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

18 november 2014
Visa mer
1 h
4 - 5

Du behöver

  • 600-800 g oxfilé
  • 10 medelstora potatisar
  • några nypor salt
  • några nypor svartpeppar
  • 25-50 g smör
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 3-4 msk persilja, finhackad

Sås

  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 1 krm salladskrydda
  • 1 krm paprikapulver

Sallad

  • 5-10 babyplommontomater
  • 0,5 purjolök
  • 1 burk vit sparris, (227 gram)
  • 1 pkt fetaost inlagd i olja och kryddor

Gör så här

  1. Putsa oxfilén och för ihop den till jämn och fin bit, så knubbig som möjligt. Bryn den hastigt jämt och fint i smör i stekpanna och krydda efteråt med salt och peppar. Efterstek i ugn på 225 grader knappt 20 minuter och låt sedan filén kallna.
  2. Råskala potatisarna och skär i tunna skivor. Stek dem gyllene och knappt mjuka, helst i olja, och lägg över på eldfast serveringsfat. Salta lätt.
  3. Skär upp köttet i knappt centimetertjocka skivor och radda upp dem lite glest på potatisbädden.
  4. Mosa ihop pressad vitlök, hackad persilja med smör och lite salt. Klicka vitlöks- och persiljesmöret över köttet och sätt in hela fatet i het ugn eller grill i 5-10 minuter så att rätten blir genomhet och smöret smältande.
  5. Såsen
    Blanda alla ingredienser, rör om och smaka av. Såsen serveras kall.
  6. Salladen
    Skär tomater, purjolök och sparris i önskad storlek och form. Blanda med fetaosten och lite av oljan som den ligger i.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept