Ugnstekt kotlettrad med rostade rotsaker

Ugnstekt kotlettrad med rostade rotsaker
Foto: TV4
6

Du behöver

  • 2 kg kotlettrad av gris
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 kvistar färsk rosmarin
  • 1 st citron
  • 2 tsk fänkålsfrön, stött
  • Havssalt
  • Nymalen peppar
  • 0,75 dl olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 kg sparrispotatis
  • 0,5 kg minimorötter
  • 0,5 kg palsternackor
  • 8 st schalottenlökar
  • Bindgarn

Squaschchutney

  • 2,5 kg squash
  • 1 kg tomater, färska eller på burk
  • 0,5 kg gul lök
  • 1 st hel vitlök
  • 1,5 kg socker
  • 4 msk salt
  • 0,5 l ättikssprit
  • 2 msk hel vit eller svartpeppar
  • 2 msk hel kryddpeppar
  • 1 msk mald ingefära
  • 4 tsk kajennpeppar (efter smak)

Gör så här

  1. Kotlett
    Sätt ugnen på 175 grader, finhacka vitlöksklyftorna och barren från två av rosmarinkvistarna.
  2. Skala citronen med en potatisskalare och strimla skalen tunt.
  3. Blanda vitlök, hackad rosmarin, citronskal, stött fänkål, salt och peppar.
  4. Gör små snitt i köttet med en spetsig kniv, tryck in hälften av kryddblandningen i hålen.
  5. Klappa in resten av blandningen runt om köttet.
  6. Lägg de resterande rosmarinkvistarna ovanpå köttet och knyt fast med bindgarnet.
  7. Lägg köttet i en långpanna och sätt stektermometern in i den tjockaste delen av köttet.
  8. Ringla över olivoljan och häll vinet runt om, ös köttet med jämna mellanrum.
  9. Efter ca 1 timme, sila av köttsaften, lägg rotsakerna som alla skurits i smala remsor, runt köttet.
  10. Fyll på med mera olivolja, eventuellt vin och stek klart till köttermometern visar 70 grader, ca 30 minuter till.
  11. Såsen silas och blandas med 2 dl crème fraiche, som kokas upp, smaka av med balsamvinäger och hackad färsk timjan.
  12. Ta ut köttet och låt det vila i folie i ca 1 minuter. Skär bort bindgarnet och skär upp köttet i tunna skivor.
  13. Servera köttet på tallrik med rotsakerna bredvid och lite sås på köttet och resten i en såsskål.
  14. Squaschchutney
    Dela squashen på mitten och gröp ur kärnhuset och skär grönsaken i kuber, ca 1-2 cm.
  15. Koka allt tillsammans i 1 - 2 timmar under lock, tills det blir lite simmigt.
  16. Smaka av med kajennpeppar.
  17. Häll upp på rena burkar och förvara svalt. Den håller sig i 1 år i mitt kallskafferi.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept