Shortribs i kryddig gryta

Shortribs i kryddig gryta
Foto: TV4

Shortribs i kryddig gryta

Av: Kicki - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

Kryddiga shortribs, revbensspjäll, som serveras med ugnsgratinerat potatismos med täcke av västerbottensost samt en vårsalsa på sparris och avokado.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 12 hela shortribs (korta revbensspjäll)
  • salt
  • peppar
  • 3 tsk olivolja
  • 37,5 cl rött vin (gärna lite kraftigare vin) [0,5 flaska]
  • 5 dl oxbuljong
  • några nypor färsk rosmarin
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 stor nypa chilipulver (eller efter smak och tycke)
  • 1 nypa gurkmeja (eller efter smak och tycke)
  • 1 nypa spiskummin (eller efter smak och tycke)
  • 1 liten nypa kanel (eller efter smak och tycke)
  • 1-2 msk apelsinjuice, koncentrerad (kan bytas ut mot apelsinmarmelad)
  • 3 dl grädde
  • några skvättar sojasås för sälta (smaka av innan så att inte grytan bli för salt)
  • färska rosmarinkvistar, till dekoration

Ugnsgratinerat potatismos

  • 1 kg potatis mjölig, skalad,
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 1-2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk strösocker
  • Västerbottensost

Sparris- och avokadosalsa

  • 250 g grön sparris
  • 250 g avokado
  • 1 msk citron, rivet skal från en tvättad citron
  • 1 msk olivolja med citron
  • 2 tsk chiliflakes
  • 1 salt
  • 1 nypa peppar

Gör så här

Ribs

  1. Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta. Stek revbensspjällen på båda sidorna så de får en fin stekyta. Ca 1 1/2 min per sida, salta och peppra.
  2. Ta ut köttet ur grytan och lägg dem på en tallrik (behåll stekfettet och ev rester av köttet).
  3. Häll i vinet och buljongen i grytan. Riv av blad från rosmarinkvistarna och lägg i grytan.
  4. Lägg i de övriga kryddorna samt apelsinjuicen, rör om ordenligt så att allt blandas.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan, sänk värmen och låt allt koka på låg värme i ca 2,5-3 timmar.
  6. När köttet nästan släpper från benen är det klart. Plocka ut köttet igen och lägg på tallrik.
  7. Blanda senap och grädde med vätskan som är kvar i grytan, öka värmen igen och koka upp till en till en krämig sås. Smaka av och addera lite mer av kryddorna om det behövs.
  8. Lägg tillbaka köttet i grytan. Sätt på låg värme för att behålla värmen, lägg på ett lock på grytan och invänta serveringen.
  9. Servera köttet (bygg gärna köttet som en liten "pyramid) på tallrik med en kvist av rosmarin som dekoration.

Ugnsgratinerat potatismos

  1. Sätt på ugnen på ca 200 grader.
  2. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten tills den är mjuk, sila bort vattnet.
  3. Mosa potatisen med elvisp, slå på den varma mjölken under vispning till dess moset blir slätt och luftigt.
  4. Tillsätt smör och smaka av med salt, socker och peppar. Smaksätt moset med riven västerbottenost.
  5. Lägg upp moset i portionsstora skålar/ugnsformar.
  6. Strö över valfri mängd riven ost över moset. Ställ in i ugn i cirka 7-10 minuter tills osten har fått en fin färg.

Sparris- och avokadosalsa

  1. Bryt av nedersta delen av sparrisstjälken och koka sedan sparrisen i lättsaltat vatten i några minuter.
  2. Låt den svalna och skär i ca 1 cm stora bitar. Skala och hacka/skär upp bitar av avokadon.
  3. Blanda sparris, avokado, citronskal, chiliflarn och olja. Smaka av med salt och peppar.