Fransk äppelkaka

40 min
4
Fransk äppelkaka
Foto: TV4
40 min
4

Du behöver

  • 4 st stora, syrliga äpplen
  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl socker
  • 50 g smör, mjukt
  • 1 st äggvita
  • 1 st äggula
  • 0,5 st citron, skal
  • 50 g sötmandel
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Skala, halvera och kärna ur äpplena och riv citronskalet.
  2. Koka en lag av vattnet, vinet och 1 dl socker.
  3. Lägg i äpplena och sjud dem mjuka.
  4. Lägg dem med den kupade sidan uppåt på smort ugnsfast fat.
  5. Rör smöret med 1 dl socker poröst och tillsätt därefter äggulan och citronskalet under fortsatt vispning.
  6. Mal eller mixa mandeln och blanda ner den i smeten.
  7. Vänd slutligen ner den vispade äggvitan och bred smeten över äpplena.
  8. Grädda i 225 grader ca 15 min tills ytan fått vacker färg. Servera ljummen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept