Giraffens fisk- och skaldjursgryta

Giraffens fisk- och skaldjursgryta
Foto: TV4
1h
4

Du behöver

Fond

  • Räkskal från ca 500 gram räkor
  • 0,5 dl rapsolja
  • 4 st vitlöksklyftor, skalade
  • 6 msk tomatpuré
  • 8 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl whisky
  • rivet skal av en citron
  • En kruka dill
  • En kruka timjan
  • 20 st blåmusslor
  • 400 g färsk lax
  • 400 g torsk
  • 2 st morötter
  • 250 g kålrot
  • 1 st gul lök, skalad
  • 4 st vitlöksklyftor, skalade
  • 3 dl grädde

Gör så här

  1. Skala räkorna och lägg undan dem till grytan.
  2. Fräs räkskalet i rapsoljan tillsammans med den rivna vitlöken, riv ner citronskalet och kvistar av dillen och timjan.
  3. Häll på vatten och låt koka upp tillsätt salt och whisky och det rivna citronskalet och sänk värmen.
  4. Låt småkoka ca 30 min.
  5. Ta av från spisen och sila av skalen så att fonden blir kvar.
  6. Häll fonden i en stor kastrull.
  7. Tvätta musslorna ordentligt och se till att de är stängda.
  8. Koka upp i en kastrull tills de är öppna.
  9. Ta av från spisen och häll av vattnet och lägg musslorna i en skål.
  10. Skala morötterna och kålroten skär i centimeterstora bitar, hacka löken och stek i rapsoljan i ca 10 min på medelhög värme.
  11. Tillsätt grädden och blanda i detta i fonden.
  12. Förbered laxen och torsken genom att skära den i i 2 cm kuber.
  13. Koka upp fonden, lägg i fisken och koka på medelhög värme ca 5-6 min tills fisken är klar.
  14. Smaka av med salt och peppar efter smak.
  15. Lägg i räkorna och musslorna precis innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept