Heisse Liebe på Jamska med hallontryffel och kaffe

Heisse Liebe på Jamska med hallontryffel och kaffe
Foto: TV4

Heisse Liebe på Jamska med hallontryffel och kaffe

Av: Karin - Åre

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

3 h

Heisse Liebe är en klassisk skidåkardessert som serveras i de österrikiska alperna, då med endast rårörda varma hallon. Är man i Jämtland använder vi dock både varma rårörda hallon och hjortron.

En tryffel gjord på bra choklad är en perfekt avrundning på en måltid. Tryfflar med bär kan göras av skogens alla delikatesser; blåbär, hjortron eller björnbär. Laborera lite med proportionerna tills du finner vilken konsistens som passar dig bäst!
Dryck
Till detta passar ett sött mousserande dessertvin, Reymos, artikelnr 7392
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 3,5 dl strösocker
  • 5 dl hallon
  • 5 dl hjortron

tryffel

  • 1,5 dl skogshallon
  • 2 msk honung, flytande
  • 0,5 vaniljstång
  • 250 g mörk choklad (av bra kvalitet)
  • 60 g smör
  • ev 1 msk marsalavin
  • 1 dl kakao

Gör så här

  1. Blanda grädde och mjölk i en stor kastrull. Halvera vaniljstången och skrapa ur vaniljfröna. Koka upp gräddmjölken och låt den svalna.
  2. Vispa äggulor och 1,5 dl socker fluffigt. Blanda äggulor och gräddmjölk samt värm sakta upp under omrörning. Kyl glassmassan i vattenbad. Kör glassmeten i glassmaskin till önskad konsistens och frys den därefter ytterligare en timme.
  3. Värm hemplockade skogshallon med 1 dl socker samt hemplockade hjortron med 1 dl socker, servera till vaniljglassen varma, men inte skållheta.
  4. Låt glassen stå framme 15 min innan servering.

Tryffel

  1. Mixa hallon. Finhacka choklad och smält den i vattenbad. Sjud hallon, vaniljfrön och honung i en kastrull. Blanda ihop chokladen med hallonröran och tillsätt smör klickvis. Vispa slätt och häll smeten i en låg form och låt stelna. Forma smeten till en rund kula och rulla tryffeln i kakao innan servering.