Fräsch gurksoppa med vispad crème fraiche och Kalixlöjrom

30 min
4
Fräsch gurksoppa med vispad crème fraiche och Kalixlöjrom
Foto: TV4

Gurksoppa med purjolök och mousserande vin. Toppas med löjrom och crème fraiche.

En gurksoppa kan serveras varm eller kall, beroende på årstid och temperatur och med olika tillbehör och topping. Ett spett med pilgrimsmusslor kan hängas över sopptallriken eller en hög med räkor, tycke och smak får avgöra.
Dryck
Till detta passar en Jämtländsk öl, Steamer 3,5 % eller Reverdy Sancerre, artikelnr: 5338
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

23 oktober 2014
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 1 liten purjolök
  • 2 gurkor
  • ca 1 l hönsbuljong
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 cl mousserande sött vin
  • salt
  • peppar
  • torkad chili
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 msk Kalixlöjrom
  • 4 strån gräslök
  • oliv- eller rapsolja, till stekning

Gör så här

  1. Skiva purjolöken och fräs den mjuk i lite oliv- eller rapsolja.
  2. Tärna gurkorna och fräs även dem lätt tillsammans med löken. Slå på buljongen och koka lätt ca 25 min.
  3. Mixa allt med mixerstav och rör ner mousserande sött vin samt lättvispad grädde. Smaka av med salt och peppar samt en knivsudd torkad chili. Toppa med uppvispad crème fraiche, löjrom och finhackad gräslök innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept