Bä bä vita lamm

Bä bä vita lamm
Foto: tv4

Lammfärsbiffar med råstekt potatis, inlagd gurka, spenatblad, fetaostkräm och gräddsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

28 maj 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Råstekt potatis

  • 10-15 potatisar
  • 2 morötter
  • 0,5 gul lök
  • salt
  • citronpeppar

Lammfärsbiffar

  • 500 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk spiskummin
  • mynta
  • 0,25 klyfta vitlök
  • socker
  • salt och peppar

Inlagd gurka

  • 0,25 dl ättika
  • 1,5 msk socker
  • 0,5 gurka
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • dill

Fetaostkräm

  • 0,5 pkt fetaost
  • 2 dl creme fraiche
  • salt

Gräddsås

  • sky från biffarna (vispas ut med lite kokande vatten)
  • 1 dl creme fraiche
  • 2,5 dl grädde
  • kalvfond
  • 1 msk konjak
  • 0,3 msk soja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Råstekt potatis
    Skala potatisen och morötterna. Skär i tunna skivor.
  2. Stek den gula löken i mycket smör och tillsätt sedan potatis, salt, citronpeppar och morötter. Stek så att potatisen får en knaprig yta på båda sidorna och blir väl genomstekt.
  3. Lammfärsbiffar
    Blanda allt i en stor skål och rör ihop allt till en fast smet.
  4. Låt gärna stå i kylskåpet en stund innan stekning.
  5. Provlaga en biff för att smaka av (spara skyn till såsen!). Stek sedan resten.
  6. Inlagd gurka
    Hyvla gurkan med en osthyvel.
  7. Blanda sedan ner alla ingredienser.
  8. Krama ur gurkan några gånger i bunken och stoppa sedan ner gurkan i folie och häll lite av spaden över gurkan och knytt ihop folie. In i skylskåpet minst 30 min innan servering!
  9. Fetaostkräm
    Mosa samman allt i en skål och låt stå i kylen en stund.
  10. Gräddsås
    Vispa ur pannan med lite vatten, häll i konjak och kalvfond.
  11. Rör ner crème fraiche, grädde och soja. Smaka av med salt och peppar
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept