Ankbröst med apelsinsås

1 h
4
Ankbröst med apelsinsås
Foto: tv4

Ankbröst som serveras med apelsinsås, lättfriterade mandelpotatisar och rotfrukter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckestips
Till denna rätt med en tydlig smak av apelsin passar Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir 2010 perfekt med sin bäriga och lena karaktär med en lång och kryddig eftersmak. Art.nr: 88880 Ursprung: USA, Kalifornien

24 april 2014
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Apelsinsås

  • 3-4 apelsiner
  • 2 dl kyckling-/höns-/ankbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1-2 dl vitt vin
  • 2 msk mjöl eller maizena
  • ev lite socker
  • Ev. några cl Cognac eller Madeira

Ankbröst

  • 2 ankbröst
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  • dragon

Lättfriterad mandelpotatis, morötter och rotfrukter

  • 1-2 mandelpotatisar per person
  • 1 morot per person
  • 50 g rotfrukter per person
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • timjan
  • 1 msk olivolja
  • smält smör

Gör så här

  1. Apelsinsås
    Pressa apelsinerna och riv skalen
  2. Koka upp apelsinjuicen med skalen med vatten om behov, låt småkoka i några minuter.
  3. Sila bort skalen
  4. Häll i juicen i en kastrull, tillsätt vitt vin, grädde och buljong.
  5. Red såsen med mjöl eller maizena. Krydda efter smak, lite socker piffar upp smaken.
  6. Häll i en liten slatt cognac eller Madeira om så önskas.
  7. Ankbröst
    Skär snitt i fettet på ovansidan i ett rutmönster, krydda med peppar och dragon.
  8. Stek brösten med den feta sidan nedåt i ett par minuter och vänd sedan brösten för att stekas ett par minuter, salta måttligt.
  9. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på medelvärme (ej över 175 grader) i ca 20 minuter eller till köttet är 65 grader (köttermometer kan användas).
  10. Potatis och rotfrukter
    Om säsong använd färska morötter, annars små morötter av hög kvalitet. Skölj (skala om du vill) morötterna och rotfrukterna samt tvätta mandelpotatisen.
  11. Lägg potatisen, morötterna och rotfrukterna i en varmluftslättfritös. Tillsätt grovt salt, rosmarin, timjan och peppar. Droppa över 1 msk olivolja.
  12. Sätt maskinen på 25 min och starta.
  13. Tillsätt gärna lite smält smör i slutet av tillagningen. Om man inte har en lättfritös med varmluft så kan man göra detta i ugn men tänk då på att ta ut formen och blanda runt rotfrukterna ofta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept