Tarte tatin med äkta hemgjord vaniljkräm

Tarte tatin med äkta vaniljkräm
Foto: tv4

Tarte tatin med äkta hemgjord vaniljkräm

Av: Jonas - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

ca 60 min

Fransk upp-och-nervänd äppelpaj med hemgjord vaniljkräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk rörsocker
  • 2 äggulor

Fyllning

  • 1,25 dl rörsocker
  • 40 g smör
  • 5 äpplen

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor (ekologiska)
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Gör så här

Deg och fyllning

  1. Till degen smular du med fingertopparna ihop mjöl och smör tills de liknar brödsmulor. Blanda i sockret. Tillsätt äggulor och hacka med en trubbig kniv tills det bildas en deg boll.
  2. Stjälp upp degbollen på en mjölad arbetsyta, strö lite mjöl på händerna och knåda degen mjuk. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 30 minuter.
  3. Ställ en ugnstålig stekpanna med 20-25 cm i diameter på medelvärme och smält smör och socker tills det liknar sirap. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Lägg äppelklyftorna i pannan och stek dem i 15 minuter: det ger äpplena en gyllene färg och sockret karamelliseras.
  5. Kavla ut degen på en lätt mjölad yta så att den blir lite större än stekpannan.
  6. Lyft pannan från värmen och lägg snabbt degen över äpplena och stoppa in degen runt kanterna. Ställ pannan i ugnen och grädda den i 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 20 minuter.

Vaniljkräm

  1. Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
  4. Tillsätt smöret, låt smälta och kyl vaniljkrämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.