Älginnanlår med jordärtskockspuré och kantareller

Älginnanlår med jordärtskockspuré och kantareller
Foto: tv4

Mjukbakat älgkött som serveras med jordärtskockspuré, smörstekta kantareller, rödvinssås samt primörer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

24 september 2013
Visa mer
4

Du behöver

Rödvinsås

  • 1 palsternacka
  • 3 morötter
  • 2 lagerblad
  • 4 hela svartpepparkorn
  • 0,5 vitlök
  • 0,5 flaska kalvfond
  • 0,5 msk maizena
  • 1 flaska rödvin

Älgköttet

  • 800 g älginnanlår
  • 0,5 burk viltkrydda
  • 2 krm salt

Jordärtskockspuré

  • 0,5 kg mjölig potatis
  • 0,5 kg jordärtskocka
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • 0,5 muskotnöt

Smörstekta kantareller

  • 50 g smör
  • 300 g trattkantareller
  • 1 msk flingsalt

Primörer

  • 1 knippe sparris
  • 5 morötter
  • 2 msk salt

Gör så här

  1. Rödvinsås
    Skala samtliga rotfrukter och sen dela dem i grova bitar. Fräs dem i smör i het gryta tills de fått en liten bränd färg, slå därefter i flaskan med rödvin.
  2. Tillsätt svartpeppar, lagerblad och kalvfond, låt den koka upp och sedan dra ner värmen så att såsen sjuder. Låt den stå och sjuda i ca 45 min, tillsätt maizena om du inte är nöjd med konsistensen. Sila av allt i en ny kastrull sen är den bara att servera.
  3. Älginnanlår
    Sätt ugnen på 150 grader och förvärm en plåt i ugnen. Bryn älgköttet i het panna i några minuter tills den fått en fin ljus färg.
  4. Placera älgfilén på den varma plåten. Älgen skall mjukbakas mitt i ugnen upp till 55 grader.
  5. Ta ut älgen lägg aluminiumfolie över älgen låt den vila ca 10 min. Tranchera sedan upp den i fina bitar bara att servera.
  6. Jordärtskockspuré
    Skala lika delar av mjöliga potatisen och jordärtskocka. Koka i vispgrädde på låg temperatur tills allt känns mjukt.
  7. Mixa allt tills du fått bra konsistens på purén tillsätt salt och peppar och avsluta med att riva ner den halva muskotnöten.
  8. Smörstekta kantareller
    Smält smöret i het panna, fräs kantarellerna tills de fått fin färg. Toppa med lite flingsalt.
  9. Primörer
    Skala morötterna, dela dem sedan på hälften på längden.
  10. Koka upp vatten i en gryta lägg ner sparrisen först och sedan fortsätt med att lägga i morötterna. Låt det få ett snabbt kok på ca 3 min. Tillsätt salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept