Piggvarsfilé toppad med vermouthsås

Piggvarsfilé toppad med vermouthsås
Foto: TV4

Piggvarsfilé toppad med vermouthsås

Av: Jessica - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

Piggvarsfilé toppad med vermouthsås. Serveras med smörstekta primörer och potatis- och palsternackspuré.

Vintips från Jessica
Pinot Gris Réserve, Frankrike
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Piggvarsfilé

  • 800 g piggvarfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2-4 dl torrt vitt vin
  • 1-2 schalottenlökar (båda kan uteslutas) (eller 0,5 gul lök)
  • 2 dl vatten
  • 1 gul lök, hackad
  • morot, skivad
  • Ett par kvistar persilja
  • 1 fiskbuljongtärning
  • Vermouth från champinjonerna (kan tillsättas mer ifall det behövs)
  • vitt vin från fisken (kan tillsättas mera efter smak i fall det behövs)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 0,5 msk vetemjöl

Noilly Prat-champinjoner

  • 200 g champinjoner
  • 1,5 dl torr vermouth, Noilly Prat
  • 1-2 schalottenlökar (båda kan uteslutas) (eller 0,5 gul lök)

Smörslängda tomater

  • 1 msk smör
  • 1 krm salt

Smörstekta primörer

  • 3-4 morötter (små)
  • 6 salladslökar
  • 0,5 zucchini

Potatis- och palsternackspuré

  • 6-8 potatisar
  • 4 palsternackor
  • 1,5 msk smör, mjukt
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • gräslöksstrån (ett par strån)
  • löjrom [ca tsk på varje tallrik]
  • räkor [ca 10 st på varje tallrik]

Gör så här

  1. Putsa piggvarsfiléerna och salta, peppra och lägg filéerna ihoprullade eller vikta i en smord ugnssäker form. Lägg på hackad lök och häll i vitt vin i formen och täck med smörpapper.
  2. Dela champinjonerna i fyra delar och koka dem i 5 minuter i vermouth.
  3. Börja sedan med purén. Skala och dela potatisarna och palsternackorna i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka (ca 15 minuter). Värm upp grädde och mjölk i en kastrull.
  4. Häll av vattnet av potatisarna och palsternacksbitarna. Stöt eller kör med mixerstav och tillsätt varm mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar. OBS! Purén serveras varmt så man kan vänta med att slå ihop allt och göra det precis innan servering.
  5. Förbered såsen genom att koka lök, morot och persilja i 2 dl vatten i 10 minuter under lock.
  6. Ta upp grönsakerna, tillsätt buljongtärning och vermouth från champinjonerna. Rör ihop smör och mjöltill en kula till redningen.
  7. Värm ugnen på 200 grader och ugnskoka fisken inför serveringen, 16-20 minuter i nedre delen av ugnen.
  8. Dela cocktailtomaterna i halvor, ta bort kärnorna. Och smörsläng dem hastigt i het panna inför servering, smaka av med salt.
  9. Dela morötterna, zucchinin och salladslökarna i fina strimlor. Smörsläng även dem hastigt i stekpanna innan servering, smaka av med salt.
  10. Häll vinbuljongen från fiskkoket i såskastrullen, vispa ner grädden och smörkulan.
  11. Koka några minuter och smaka av såsen med salt och peppar.
  12. Lägg upp fisken och strö över räkor och toppa med löjrom.
  13. Klicka ut moset och lägg grönsakerna fint i högar. Servera såsen i en liten skål på tallriken och dekorera sist med gräslökstrån.