Krämig skaldjurssoppa med sting

Krämig skaldjurssoppa med sting
Foto: tv4

Krämig skaldjurssoppa med sting

Av: Jesper - Mjölby

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

30 min

Krämig förrättssoppa med kräftor. Servera med ett väldoftande vitlöksbröd.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Den söta Kloster Eberbach Riesling Kabinett rundar av rätten samtidigt som vinets syra balanserar rättens gräddighet. Den lägre alkoholhalten har även en förmåga att dämpa stinget i soppan.

Ingredienser

portioner
  • 2 schalottenlökar
  • 2-3 morötter
  • 7 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 200 g kräftost
  • 1-2 msk skaldjursfond (koncentrerad)
  • 1-2 krm cayennepeppar
  • 400 g kräftor, skalade
  • salt
  • smör
  • färsk dill

Vitlöksbröd

  • baguette
  • flingsalt
  • olivolja
  • oregano
  • vitlök

Gör så här

  1. Ta fram en stor kastrull.
  2. Riv morötter och finhacka löken.
  3. Bryn löken och morötterna i kastrullen så att de blir mjuka.Tillsätt vatten, grädde och hummerfond. Låt småsjuda under tiden du gör vitlöksbröden.
  4. Skär upp baguetten och ringla rikligt med olivolja, pressad vitlök, strö på flingsalt och oregano. Gräddas i ugnen på 225 grader.
  5. Häll i kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayennepeppar. Strax innan servering rör du i kräftorna. Dessa ska bara bli varma – och inte koka (då blir de lätt sega).
  6. Häll upp i fina djupa tallrikar, toppa med färsk dill. Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick cremé fraiche.