Laxburgare med palsternackssticks och tre såser

45 m
4
Laxburgare med palsternackssticks och tre såser
Foto: TV4

En laxburgare med syrlig hetta och knapriga palsternackssticks serveras tillsammans med mangosalsa, aioli och guacamole.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

13 april 2015
Visa mer
45 m
4

Du behöver

Picklad rödlök

  • 2 skivade rödlökar
  • 0,5 dl vinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt

Palsternackssticks

  • 5 palsternackor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 nypa havssalt
  • 1 nypa nymalen svartpeppar

Mangosalsa

  • 1 mango
  • 1 päron
  • 10 myntablad
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 liten grön chili

Guacamole

  • 2 avokado
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 citron
  • salt och peppar
  • 0,25 tsk chilipeppar
  • 1 tsk honung

Aioli

  • 1,5 dl majonnäs
  • 0,25 dl olivolja
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt

Burgare

  • 500 g laxfilé
  • 1 röd chili
  • 1 ägg
  • 0,5 dl tapiocamjöl
  • 1,5 msk honung
  • 1,5 msk dill
  • 1 lime
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • smör och olivolja, till stekning

Tillbehör

  • 8 skivor surdegsbröd
  • 1 tomat
  • 4 romansalladsblad

Gör så här

  1. Picklad rödlök
    Skiva löken tunt. Tillsätt vinäger, socker och salt. Krama ihop med handen. Låt stå och dra i kylen en stund innan servering.
  2. Palsternackssticks
    Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala palsternackorna och skär dem i tunna stavar. Lägg dem på en plåt och häll över olivolja, salt och peppar.
  4. Rosta i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de fått lagom med färg och knaprighet.
  5. Mangosalsa
    Skala och finhacka mangon, kärna ur och finhacka chilin, finhacka päronet. Blanda ihop med övriga ingredienser.
  6. Guacamole
    Dela och gröp ur avokadon, mixa ihop med övriga ingredienser.
  7. Aioli
    Vispa ihop samtliga ingredienser.
  8. Burgare
    Grovhacka laxen och kärna ur och finhacka chilin. Blanda samman med ägg, tapioca, honung och dill, skalet av en lime och saften av en halv, krydda med salt och peppar.
  9. Forma färsen till lika stora burgare och stek i smör och olivolja tills de fått fin färg.
  10. Servera mellan två skivor surdegsbröd med sallad, tomat och picklad rödlök tillsammans med såserna och palsternackssticksen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept