Nilssons paj med hemmagjord vaniljsås

Nilssons paj med hemmagjord vaniljsås
Foto: TV4

Hallon- och blåbärspaj med knäckigt täcke och vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


26 mars 2013
Visa mer
4

Du behöver

Nilssons paj

  • 250 g hallon
  • 250 g blåbär
  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk bakpulver

Vaniljsås

  • 1 st ägg
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk potatismjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Nilssons paj
    Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Lägg hallon och blåbär i en ugnsfast form.
  3. Smält smöret i en kastrull. Blanda samman samtliga ingredienser.
  4. Fördela blandningen över bären. Toppa med flingsaltet.
  5. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter. Garnera med färska blåbär.
  6. Vaniljsås
    Blanda ägg och florsocker i en kastrull. Vispa samman det med en handvisp.
  7. Vispa ner potatismjölet och mjölken. Snitta upp vaniljstången: ta ut fröna och tillsätt både stång och frön.
  8. Börja koka på medelhög värme. Sänk värmen när smeten tjocknar. Vispa konstant.
  9. När smeten bubblar är det klart. Ta av kastrullen, ta bort vaniljstången och låt den svalna (ställ den i kallt vatten för att skynda på kylningen).
  10. Vispa grädden under tiden smeten svalnar. Blanda ner den vispade grädden när smeten är i rumstemperatur. Förvara kylt fram till servering. Garnera med citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept