Lammfärsbullar i tomatsås

Lammfärsbullar i tomatsås
Foto: TV4

Underbar italiensk-grekisk rätt. Passar både till vardag och fest! Föredrar man något annat kött går naturligtvis lammet bra att byta ut mot ex. nötfärs. Är det inte säsong för färska tomater kan man ersätta med tomater på burk. Men i så fall kan man behöva minska eller helt utesluta vinet.

Dryckestips
Viña Albali Gran Reserva 2002, art.nr 2788, 79 kr.

Här hittar du Isas vegetariska alternativ

Auberginerullar med halloumi

.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 oktober 2010
Visa mer
1h
4

Du behöver

Lammfärsbullar

  • 400 g lammfärs
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 msk ströbröd
  • 2 st schalottenlökar, rivna
  • 3 st vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk svartpeppar, ur kvarn
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1 msk sumak (Libanesisk krydda, citronaktig i smaken)
  • 1 tsk paprikapulver
  • Smör att steka i

Tomatsås

  • 0,5 kg tomater, färska
  • 5 st schalottenlökar, ungefär, beror på storlek
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk råsocker
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 näve ca, torkade gröna kryddor ex oregano, basilika, timjan,
  • 0,25 st röd chilifrukt
  • Smör att steka i
  • 0,5 dl rött vin

Serveras med

  • Valfri pasta, tex tagiatelle
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Lammfärsbullar
    Blanda ströbröd och mjölk. Låt stå ca 5 minuter.
  2. Rör ned ägget, schalottenlöken, vitlöken och ströbrödblandningen i färsen.
  3. Rör ned kryddorna.
  4. Rulla små bollar av färsen och stek i smält smör i en rymlig stekpanna.
  5. Ett tips är att använda sig av aningen blöta händer, så går det enklare att rulla!
  6. Stek bullarna tills de fått en fin stekyta och låt sedan vänta på en tallrik bredvid spisen tills tomatsåsen är klar.
  7. Tomatsås
    Hacka tomaterna, schalottenlöken och chili.
  8. Pressa vitlöken.
  9. Stek lök och vitlök mjukt, på lågvärme i en stekpanna med smält smör.
  10. Tillsätt tomater och chilifrukten.
  11. Blanda ned råsocker, grönsaksbuljong och hälften av kryddorna i stekpannan.
  12. Häll på vinet.
  13. Låt puttra på lågvärme i cirka 15 minuter (men ju längre desto bättre!)
  14. Tillsätt lammfärsbullarna och smaka av med resten av kryddorna, salt och peppar.
  15. Koka samtidigt pastan. Samtidigt som denne är klar bör lammfärsbullarna och tomatsåsen vara färdiga.
  16. Servera med färskriven parmesanost och njut!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept