Ingvars fiskgratäng med räkor

Ingvars fiskgratäng
Foto: TV4

Ingvars fiskgratäng med räkor

Av: Ingvar - Kungsbacka

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

Ingvars krämiga fiskgratäng med piggvar, spritsat potatismos, smakrik räksås med hemgjord fond på räkskal.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 600 g plattfisk, odlad certifierad piggvar
  • 1 gul lök, hackad
  • 1,5 dl vitt vin
  • salt
  • peppar

Räksås

  • 500 g färska räkor
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 morot, i bitar
  • 1 dl räkavkok
  • Spadet från fiskkoket
  • 1 fiskbuljongtärning (eller egen fiskbuljong)
  • 2 dl crème fraîche
  • 3 dl grädde
  • smör
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar

potatismos

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • ca 2 dl grädde
  • En nypa muskot
  • salt
  • peppar

Gör så här

Förbered fisken

  1. Hacka 1 lök. Smöra en ugnssäker form, lägg i löken. Placera fisken ovanpå. Salta och peppra. Häll på vinet. Täck med folie och låt formen stå i 225 grader varm ugn 15-20 min.

Potatismos

  1. Mosa den kokta potatisen. Blanda i äggulorna, grädde, salt och peppar. Moset skall gå att spritsa.

Räksås

  1. Skala räkorna men spara även skalen. Bryn räkskalen tillsamman med skivad morot i lite smör i en tjockbottnad kastrull. Slå på vatten så att det täcker räkskalen. Koka ca 12 min, sila spadet och reducera (koka ner) det till 1 dl.
  2. Smält lite smör i en kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt grädde, crème fraiche, vinet, det reducerade räkavkoket och spadet från fisken som stått i ugnen.
  3. Smula i en fiskbuljongtärning eller egen fisk- skaldjursbuljong och låt koka ihop lite. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

Gratinering

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Spritsa potatismoset runt kanterna av gratängformen med fisken i. Lägg de skalade räkorna (spara några till garnering) på fisken och slå såsen över.
  2. Gratinera i ugnen tills potatis och sås fått fin färg. Det tar cirka 15-20 minuter. Garnera med räkor, tomater och dill. Servera överbliven sås vid sidan.