Helstekt älgfilé med mandelpotatis

Helstekt älgfilé med mandelpotatis
Foto: Tv4
2h
4

Du behöver

Älgfilé

  • 800 g älgfilé
  • 3 msk smör, till stekning
  • salt och svartpeppar

Pankopanerad mandelpotatis

  • 12 st medelstora mandelpotatisar
  • 3 msk smör
  • 1 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 3 tsk flingsalt

Sherrysås

  • 1 dl balsamvinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 dl kalvfond
  • 2 msk soya
  • 3 msk socker
  • 1 st liten morot
  • 1 st shalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk sherry
  • 4 st enbär, krossade
  • svartpeppar
  • 0,5 dl fransk grädde (går även att använda vanlig grädde)

Kokta rotfrukter

  • 4 st små morötter
  • 4 st gulbetor
  • 8 st sockerärtor
  • 1 st savoykål
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Helstekt älgfilé
    : Sätt ugnen på 95 grader. Bryn filén runtom i en stekpanna med smör.
  2. Lägg köttbiten i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar.
  3. Stick in en köttermometer och ugnsstek filén tills innertemeraturen är 60 grader.
  4. Låt köttet vila i ca 10 minuter innan det skärs upp.
  5. Pankopanerad potatis
    Koka och skala potatisarna.
  6. Blanda panko och flingsalt i en plastpåse tillsammans med potatisarna.
  7. Stek potatisarna i smör.
  8. Sherrysås
    Fräs lök, vitlök, morotsbitar och krossade enbär i smör utan att de tar färg.
  9. Tillsätt vatten, kalvfond, soya, balsamvinäger och socker låt sjuda i 30-45 min
  10. Sila såsen, tillsätt grädden och låt den koka upp. Smaka av med sherryn och svartpeppar.
  11. Kokta grönsaker
    Lägg grönsakerna i lättsaltat vatten så att det nätt och jämt täcker dem.
  12. Låt sjuda till dess de känns lagom mjuka koktiden varierar beroende på vilka rotsaker som används, häll av vattnet och lägg en klick smör i som gör att de blir blanka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept