Husets vita fisk

80 min
4
husets vita fisk
Foto: tv4
80 min
4

Du behöver

  • ca 800 g gös, sjötunga eller annan vit fisk
  • ca 180 g rökt lax (4 skivor)
  • 1,5 dl vitt vin (samma som till såsen)
  • 20 g räkor, att dekorera med
  • 80 g röd stenbitsrom till dekoration, (1 burk)
  • 1 kruka dill

Chablissås

  • 2 msk gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl chablisvin
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1 tsk citronsaft

Dillpotatis

  • 4 små potatisar per person
  • smör
  • hackad dill

Gör så här

  1. Fisk
    Rulla in en tunn skiva lax i varje fiskfilè.
  2. Lägg fisken i ugnsfast form och slå över vinet.
  3. Sätt in i ugnen på 200 grader i 20 min.
  4. Sås
    Fräs löken i 1 msk smör, häll på vinet och koka ihop till hälften.
  5. Tillsätt vatten och buljongtärning, låt det sedan koka ner tills ca 3 dl återstår.
  6. Vispa i grädden och småkoka i 10 min, tillsätt salt och peppar.
  7. Blanda ut mjölet med lite grädde och häll ner, för att reda såsen.
  8. Tillsätt smöret i klickar, koka på svag värme 5 min. Smaka av med citronsaften. Såsen går att frysa om man vill.
  9. Dillpotatis
    Koka potatisen och vänd den sedan i en klick smör, servera i en skål och strö över hackad dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept