Kalkonbröstfilé med grönpepparsås, sesampotatis och grönsakspaté.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
1 kg kalkonbröst
0,5-1 dl mango chutney
0,5 dl olivolja
1-3 msk soja
2 krm svartpeppar
3 krm salt
Grönsakspaté
500 g morot, kokta
500 g rotselleri, kokt
500 g broccoli, kokt
6 ägg
1,5 krm vitpeppar
2 msk potatismjöl
1 morot, i smala stänger
Grönpepparsås
50 g smör
5 dl crème fraîche
1 dl grädde
1-2 msk grönpeppar, krossad
1-2 msk sötstark senap
1 msk soja
Gör så här
Kalkonbröstfilé
Allt blandas till en marinad som filén får ligga i ca 2-3 timmar, vänd och pensla några gånger.
Grönpepparsås
Blanda ingredienserna till såsen och häll över kalkonen.
Tillagning
Lägg över kalkonfiléerna i en ugnssäker form. Täck formen med folie och låt stå i ugnen ca: 30-40 min eller till köttet har 63-65 grader, ugnstemperatur 200 grader.
Skiva sedan upp köttet före servering.
Potatis
Dela lite större potatisar på längden. Pensla ytan med olja och doppa halvorna i sesamfrön (oskalade) och salta.
Rosta i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Grönsakspaté
Mixa de av ångade kokta grönsakerna var för sig.
Blanda ner en tredjedel av ägg, salt, peppar i varje grönsaksfärs.
Smörj en patéform och varva sedan ner i följande ordning: ett lager morotsfärs i botten, ett lager sellerifärs med kokta smala morotsstänger nertryckta i på längden och överst ett lager broccolifärs.
Täck patén med folie och grädda den cirka 1 timme i 200 grader.
Låt den svalna, gärna ett helt dygn, så att den hinner sätta sig. Servera den gärna lite varm.