Satayspett med kyckling

satayspett med kyckling
Foto: tv4

Satayspett med kyckling

Av: Hilda - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

1 h

Marinerade kycklingspett som serveras med jordnötssås och ris.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 tsk färsk ingefära, riven
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk jordnötssmör
  • 2 msk soja
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk honung, flytande
  • 0,5 krm cayennepeppar

Övriga ingredienser

  • 500 g kycklingfilé
  • 8-10 grillspett
  • 4 port basmatiris (mått på förpackningen)

Jordnötssås

  • 1 msk röd currypasta
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 0,5 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 tsk koncentrerad kycklingfond
  • 0,5 msk rörsocker
  • 1 msk limefrukt, färskpressad juice
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • olja, till stekning

Gör så här

Kycklingspett

  1. Sätt ugnen på 200 grader och lägg grillspetten i blöt.
  2. Skala ingefära och riv sedan på ett rivjärn. Lägg i en skål.
  3. Pressa ner vitlöksklyftorna i ingefäran, tillsätt sedan jordnötssmör, soja, olivolja, honung och cayennepeppar.
  4. Skär filéerna i lika lagom stora bitar, ungefär som godissockerbitar. Lägg sedan bitarna i marinaden 20 minuter.
  5. Trä på kycklingen på spetten och lägg dem i en långpanna. Ställ in långpannan i ugnen i 15 min.

Jordnötssås

  1. Fräs currypastan på medelvärme i 1 tsk olja i, ca 1 minut.
  2. Häll på kokosmjölk. Rör sedan i jordnötssmör, vatten, fond och socker. Koka ihop 2-3 minuter.
  3. Ta bort från värmen och tillsätt limejuice och fisksås. Servera till kycklingspetten.