Fiskspett med lax, havskatt och kungsräkor

2 h 30 min
4
Fiskspett med sherrysås
Foto: tv4
2 h 30 min
4

Du behöver

Fiskspett

  • 300-400 g havskatt
  • 300-400 g laxfilé
  • 8 kungsräkor

Marinad

  • 2 citroner
  • 1 tsk citronpeppar
  • 2 msk olja
  • 1 msk vatten

Sherrysås

  • 1,5 dl torr sherry
  • 1,5 fiskbuljongtärning
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 tsk citronsaft

Tillbehör

  • 1 avokado, i klyftor
  • 2 dl långkornigt matris
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1,5 dl gräslök, hackad
  • 1-2 msk smör

Gör så här

  1. Skär lax och havskatt skinn och benfri och därefter i kuber. Skala räkor och behåll ev. skalet längst ut på stjärten.
  2. Blanda marinaden med 3 msk citronsaft, olja, vatten och citronpeppar.
  3. Lägg fiskbitar och räkor tätt i marinaden och låt stå 1-2 timmar i kylskåp.
  4. Varva och fördela fiskbitar och räkor jämnt på 4 spett och sätt på ugnen.
  5. Förbered tillbehören genom att koka riset i grönsaksbuljongen 20 minuter. När riset är klart blandas detta med smöret och gräslöken.
  6. Gör sherrysåsen genom att koka upp sherryn, smula i fiskbuljongtärningen.
  7. Koka på svag värme till ca ½ dl återstår.
  8. Tillsätt créme fraiche och koka ännu några minuter. Smaka av med ev. lite citronsaft och en knivsudd cayennepeppar.
  9. Lägg ut spetten på ett lätt oljat folieark i en långpanna. Krydda med ca 1 tsk salt och pensla med en aning olja.
  10. Sätt in fisken i ugnen ca 7-8 minuter. Fiskköttet skall bara lagom "stanna" och få en fastare konsistens.
  11. Klyv avokadon, kärna ur och kröp ur köttet med en sked. Dela avokadon sedan i tunns klyftor för garnering.
  12. Gör en risbädd mitt på tallriken. Lägg ett spett på risbädden, ringla såsen runt risbädden. Dekorera med avokadoklyftorna. Servera omgående.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept