Hannas helstekta ryggbiff med potatismuffins och portvinssås

 Hannas helstekta ryggbiff med potatismuffins och portvinssås
Foto: TV4

Hannas helstekta ryggbiff med potatismuffins och portvinssås

Av: Hanna - Mariestad

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

1,5-2 h

Ugnsstekt ryggbiff serveras med portvinssås, potatisbakelse och kokta grönsaker, en riktig festmåltid!

**Dryck
**Öl: En smakrik lager eller alefungerar utmärkt.
Vin: De flesta "kryddiga och mustiga" vinerna från både Frankrikeoch Italien fungerar bra. Kolla på klockorna så att de välfyllda.  Det röda köttet, fettet i potatisen och såsen samt sältan kommer göra att strävheten i vinet kommer att bli mildare.
Alkoholfritt: En öl fungerar utmärkt. Samt "Nigrum" nr. 1925 som är en bär must gjort på svarta vinbär. Som har lite kärvhet i sig som matchar ihop dessa mustiga smaker.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • ca 800 g ryggbiff i bit (räkna med 150-200 g per person)

marinad

  • 2 dl portvin
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe rosmarin

Potatismuffins till en hel form

  • 1 muffinsform [12 muffinsplatser]
  • 900 g mjölig potatis
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ost (ex. västerbottensost)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 1 msk färsk timjan, hackad

Portvinssås

  • 2 msk redning
  • 1,5 dl portvin
  • 1 fond, "du chef" beef
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • 1 msk timjan, finhackad
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • ev någon nypa salt (smaka av först om det behövs)

Servering

  • morötter, broccoli och sparris

Gör så här

Marinad

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en påse eller en bunke. Lägg in köttet som är färdigputsat och låt stå ett dygn innan tillagning.

Ryggbiff

  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Bryn ryggbiffen i en varm stekpanna. Den ska endast få färg. Lägg biffen i en form och stoppa in en stektermometer i mitten av biffen. Innertemperaturen väljer du själv. Vill du ha rött kött välj cirka 52-55 grader. Rosa ca 65 grader. In med köttet i ugnen. Detta tar ca 1 h och 15 min, beroende på den ugn man har och vilken temperatur man vill ha på köttet.
  3. När köttet är klart, så tar du ut det och lägger det i två lager aluminiumfolie. Låt köttet vila under tiden som potatisen blir klar i ugnen.

Potatismuffins

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna varmluft om du har det.
  2. Riv potatisen grovt.
  3. Rör ihop ägg, grädde, ost, vitlök, timjan, salt och peppar i en bunke. Vänd ner den rivna potatisen.
  4. Smörj den väl rengjorda muffinsformen med smör. Klicka i potatissmeten.
  5. Grädda potatisen mitt i ugnen i 40 min.

Portvinsås

  1. Tillsätt marinaden och häll på ytterligare 1,5 dl portvin. Låt detta sjuda i ca 15 min. Tillsätt sedan vattnet. Tillsätt maizenaredningen och rör om, låt koka upp under omrörning. Låt sjuda några minuter och tillsätt sedan grädden. Låt det sjuda ytterligare några minuter och precis innan servering så häller du i finhackad timjan och rosmarin samt peppar. Smaka av för att kolla sältan. Om det behövs, så tillsätt några nypor salt.

Servering

  1. Servera gärna med lite kokta grönsaker. Morötter, sparris och kanske broccoli.