Vilt kryddad viltkryddad ryggbiff

Vilt kryddad viltkryddad ryggbiff
Foto: TV4

Viltkryddad ryggbiff med potatis- och rotselleripuré smaksatt med lime.

Vintips från Gustaf
Tokolosh Merlot, nr 2057, 76 kr
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


22 maj 2012
Visa mer
4

Du behöver

Ryggbiff

  • 800 g ryggbiff
  • salt
  • peppar
  • Viltkrydda (finns flera färdiga kryddpåsar)
  • persilja, finhackad
  • smör

Garnering

  • rostad lök
  • Oliver, finhackade
  • gräslök, finhackad

Potatis- och rotselleripuré

  • 500 g potatis av mjölig sort eller mandelpotatis
  • 300 g rotselleri, skalad och skuren i bitar
  • 1-2 dl grädde
  • 100 g smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 st lime, rivet skal och saft

Primörer

  • Förvällda grönsaker, t ex morot, broccoli, bondbönor eller haricots verts
  • Frästa grönsaker, t ex svamp, rödlök, gul paprika
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Jägarfamiljens gorgonzolasås

  • 180 g gorgonzolaost
  • 25 g smör
  • 3 dl grädde
  • 1 msk viltfond
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • Idealmjöl för redning
  • steksky
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Viltkryddad ryggbiff
    Putsa köttet och låt det ligga i rumstemperatur 2-3 timmar före stekning.
  2. Värm ugnen till 125 grader.
  3. Gnid in köttet med viltkrydda, salt, peppar och finhackad persilja, bryn det runtom med smör i en stekgryta tills den får en vacker färg.
  4. Ta ur steken från stekgrytan, men sila och ta vara på stekskyn till såsen.
  5. Stick in en termometer mitt i köttet och stek den färdig i ugn tills innertemperaturen nått upp till 62 grader eller i cirka 45 minuter.
  6. Låt steken vila i minst 15 minuter täckt med folie innan du skivar upp den.
  7. Potatis- och rotselleripuré
    Koka rotsellerin och potatisen mjuk i vatten.
  8. Häll av vätskan och låt sellerin ånga av.
  9. Tillsätt den med smör, salt, socker, pressad och rivet limeskal och mixa till en jämn puré.
  10. Mängden mjölk avgör hur löst du vill ha din puré.
  11. Smaka av och balansera sälta och syra.
  12. Primörer
    Förväll och fräs grönsaker och svamp i smör.
  13. Gorgonzolasås
    Smält smöret i kastrull och tillsätt osten och mosa med gaffel.
  14. Tillsätt stekskyn och viltfonden.
  15. Tillsätt grädden och rör på medelstark värme tills allt är väl blandat och red med idealmjöl, låt koka upp och ta kastrullen av värmen. Akta så den inte skär sig. Smaka av!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept