Kalvfilé med hasselbackspotatis

Kalvfilé med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Kalvfilé med hasselbackspotatis

Av: Gun - Vaxholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

20 min

Kalvfilé på mitt sätt med hasselbackspotatis och trattkantarellsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 700 g kalvfilé, i bit

marinad

  • färsk rosmarin
  • färsk basilika
  • vitlökspeppar
  • örtsalt
  • 0,5 dl olja

Hasselbackspotatis

  • 16 fasta potatisar
  • salt
  • peppar
  • 5 msk smör

Sås

  • torkad trattkantarell
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl kalvfond
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk honung
  • örtsalt
  • pepparmix
  • 1 msk soja

Gör så här

Kalvfilé

  1. Putsa filén fri från hinnor, stoppa köttet i en påse och häll i marinaden. Låt stå c:a 1 – 2 timmar.
  2. Tag ut köttet, torka bort kryddor, salta och peppra litet lätt. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Stek köttet med smör runt om i en het panna innan det läggs i en ugnsfast form.
  4. Stick en köttermometer i tjockaste delen, stek i ugnen till cirka 55 – 58 grader för rosa kött.
  5. Ta ut filén, rulla in den i folie och låt den vila i 10 minuter, håll den varm till servering.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär hack i potatisen, var dock noga med att inte skära rakt igenom.
  2. Lägg potatisarna i en form, salta peppra och häll över smält smör. Ställ in i ugnen och ös lite då och då.
  3. Känn efter med en sticka om den är klar efter 45 minuter, annars låt den lite till i ugnen.

Sås

  1. Krossa den torkade trattkantarellen och bryn tillsammans med smör och schalottenlök i en kastrull.
  2. Lägg i mjölet, grädden, vinet och sedan resten av ingredienserna. Låt den stå en stund och gotta till sig.
  3. Servera med sallad, skivad rödlök, gräslök, tomat, grön sparris och toppa med saft från en halv apelsin. Hemgjord äppelgelé serveras till.