Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto

Marinerad lammytterfilé med chèvrerisotto
Foto: TV4

Du behöver

  • 600 g lammytterfilé

Marinad

  • 1 dl olivolja
  • 2 dl rödvin
  • 2 tsk salt
  • 3 msk hackad färsk rosmarin
  • 3 msk hackad färsk timjan
  • 6-8 st hackade vitlöksklyftor
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 4 krm chilipulver
  • Salt
  • Peppar

Chèvrerisotto

  • 4 dl arborioris
  • 2 dl grädde
  • 1 st stor schalottenlök
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 100 g chèvre
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 0,5 l kycklingbuljong till spädning
  • Salt
  • Peppar

Tryffelsås

  • 3 dl kalvfond
  • 2 dl rödvin
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk socker
  • 1 msk smör
  • Tryffelolja av god kvalitet

Smörslungade bönor

  • Svarta bönor och/eller sojabönor
  • Hackad färsk rosmarin
  • Hackad färsk timjan
  • Hackad färsk basilika

Gör så här

  1. Lammytterfilé
    Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg den tillsammans med lammfilén i en plastpåse, blanda väl. Marinera i kylskåp i minst två timmar.
  2. Sätt ugnen på 120 grader.
  3. Stek lammytterfilén hastigt i olivolja i en stekpanna på hög värme så att den får fin stekyta.
  4. Sätt in lammytterfilén i ugn i cirka 20 minuter, tills innertemperatur är 55 grader.
  5. Låt köttet vila 15 minuter i aluminiumfolie så innertemperaturen stiger till 60 grader (rosa kött).
  6. Skär köttet i 2 cm tjocka skivor.
  7. Chèvrerisotto
    Koka upp grädden i en kastrull (rostfri), smula i chèvre och mixa till en slät sås med stavmixer.
  8. Finhacka schalottenlök och vitlök och stek lätt i olivolja, blanda i och hetta upp riset under omrörning.
  9. Häll i vinet och låt koka ihop, späd risotton med chèvregrädden och kycklingbuljongen under omrörning tills risotton får en krämig konsistens och riset har ett mjukt skal med fast kärna. Salta och peppra efter smak.
  10. Smörslungade bönor
    Blanda kokta bönor alternativt avrunna och sköljda burkbönor med smält smör. Blanda i de hackade örterna, salta och peppra efter smak.
  11. Tryffelsås
    Finhacka och fräs schalottenlökarna i smör, blanda i socker och låt detkaramelliseras.
  12. Tillsätt rödvinet och reducera (koka ned) blandningen till ungerfär en tredjedel.
  13. Häll på kalvfond och koka ihop såsen simmig, smaka av såsen med tryffelolja, salt och peppar. Om du vill ha såsen lite tjockare så red med maizena. Blanka slutligen av såsen med en klick smör.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept