Risgryta med köttfärs

Ghenwa - Malmö2
Foto: TV4

Risgryta med köttfärs

Av: Ghenwa - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

16 ingredienser

90 min

En kryddig risgryta tillagad i kycklingspad som är väldigt vanlig i den södra delen av Libanon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ghenwas drycktips
Mineralvatten

Ingredienser

portioner

Kycklingspad

  • 500 g kycklingfilé
  • 3 kardemummakärnor
  • 2 gula lökar
  • 0,25 kanelstång
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk citron, saft

Risgrytan

  • 300 g oxfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 tsk sju kryddor
  • 3 dl basmatiris
  • 2 tsk salt
  • rapsolja, till stekning

Servering

  • dl sötmandel, skalad
  • dl cashewnötter
  • dl pinjenötter

Gör så här

Kycklingspad

  1. Tvätta kycklingfilén och lägg den i en gryta. Häll över 1 liter vatten och alla ingredienser till spadet. Låt koka och när filéerna blivit klara ta ut dem och sila spadet.

Risgryta

  1. Stek löken och köttfärsen i olja och krydda sedan med sjukryddor och salt. Lägg i riset i köttblandningen och rör om. Häll sedan över 4,5 dl av kyckling spadet. Rör om och lägg lock på kastrullen. Låt koka och sänk sedan värmen till lägsta.

Servering

  1. Stek nötterna i lite olja tills de får en gyllenbrun färg. Avlägsna sedan nötterna från oljan och lägg på hushållspapper så att överbliven olja försvinner.
  2. Dela på kycklingfiléerna till mindre bitar. Lägg upp ris grytan på fat och lägg kycklingen över. Garnera slutligen med nötterna på toppen. Serveras gärna med yoghurt dryck.