Risgryta med köttfärs

90 min
4
Ghenwa - Malmö2
Foto: TV4

En kryddig risgryta tillagad i kycklingspad som är väldigt vanlig i den södra delen av Libanon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Ghenwas drycktips
Mineralvatten

16 september 2013
Visa mer
90 min
4

Du behöver

Kycklingspad

  • 500 g kycklingfileér
  • 3 st hela kardemummakärnor
  • 2 st gula lökar
  • 0,25 st kanelstång
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 msk citronsaft

Risgrytan

  • 300 g oxfärs
  • 2 st lökar
  • 2 tsk sjukryddor
  • 3 dl basmatiris
  • 2 tsk salt
  • Rapsolja till stekning

Servering

  • dl skalad sötmandel
  • dl cashewnötter
  • dl pinjenötter

Gör så här

  1. Kycklingspad
    Tvätta kycklingfilén och lägg den i en gryta. Häll över 1 liter vatten och alla ingredienser till spadet. Låt koka och när filéerna blivit klara ta ut dem och sila spadet.
  2. Risgryta
    Stek löken och köttfärsen i olja och krydda sedan med sjukryddor och salt. Lägg i riset i köttblandningen och rör om. Häll sedan över 4,5 dl av kyckling spadet. Rör om och lägg lock på kastrullen. Låt koka och sänk sedan värmen till lägsta.
  3. Servering
    Stek nötterna i lite olja tills de får en gyllenbrun färg. Avlägsna sedan nötterna från oljan och lägg på hushållspapper så att överbliven olja försvinner.
  4. Dela på kycklingfiléerna till mindre bitar. Lägg upp ris grytan på fat och lägg kycklingen över. Garnera slutligen med nötterna på toppen. Serveras gärna med yoghurt dryck.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept