Gerdans räkstubbe och laxstubbe

30 min
4
gerdans räkstubbe
Foto: tv4
30 min
4

Du behöver

  • 1 formfranska, skivad
  • smör eller bregott (rumstempererat)

Räkfyllning

  • 1-1,5 dl räkor, skalade och hackade
  • 1,5 msk purjolök, hackad
  • 1,5 msk gurka, finhackad
  • 0,5 msk fryst dill
  • 1 ägg, hårdkokt och hackat
  • ca 1 msk majonnäs
  • ca 1,5 msk cremé fraiche
  • salt och peppar

Tonfiskfyllning

  • 95 g burk tonfisk i vatten
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 1,5 msk purlök, finhackad
  • ca 2 msk majonnäs
  • citronsaft

Garnering

  • 2 dl färska räkor, skalade
  • 2 tsk svart stenbitsrom
  • 0,5 dl Creme fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • dill, finhackad
  • 4 skivor kallrökt lax
  • 1 citron, skivad
  • 2 tsk svart stenbitsrom
  • färsk dill

Laxstubbe

  • tonfiskfyllning (se ovan)

Laxfyllning

  • 50 g varmrökt lax
  • 1 msk fryst gräslök
  • 1 msk fryst dill
  • 0,5 dl cremé fraiche
  • 1 msk majonnäs
  • saft av citron

Gör så här

  1. Räkstubbe
    Räkfyllning
    Blanda ihop alla ingredienserna. Salta och peppra efter smak.
  2. Tonfiskfyllning
    Låt tonfisken rinna av, dela den i småbitar och lägg i en skål.
  3. Tillsätt hackat ägg och finskuren purjolök. Pressa över lite citronsaft. Bind ihop fyllningen med majonnäs, rör om med en gaffel. Smaka av med salt och peppar.
  4. Tillagning
    Tryck ut 12 rundlar ur brödet, använd ett glas eller utstickare. (Max 5,5 cm i diameter, du bör få ut 2 rundlar per skiva).
  5. Bred lite smör på bröden, men spara 4 st som ska vara på toppen.
  6. Bygg ihop räkstubben med smörat bröd, räkfyllning, smörat bröd, tonfiskfyllning och toppa med den icke smörade brödskivan.
  7. Blanda majonnäs och cremé fraiche. Bred lite runtom och ovanpå "stubben", rulla den sedan i finhackad dill (ej ovanpå).
  8. Garnera med färska räkor och en klick stenbitsrom.
  9. Laxstubbe
    Laxfyllning
    Smula laxen i en bunke, rör ihop med dill och gräslök. Pressa över lite citron.
  10. Bind ihop fyllningen med cremé fraiche och majonnäs, smaka av med salt och peppar.
  11. Tillagning
    Bygg laxbakelsen på samma sätt som räkstubben. Första lagret med laxfyllningen, andra lagret tonfiskfyllning, etc...
  12. Blanda majonnäs och cremé fraiche. Bred lite runtom och ovanpå "stubben", rulla den sedan i finhackad dill (ej ovanpå).
  13. Garnera med svart stenbitsrom, laxros, citronskiva och dillvippa.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept