Viltsouvlaki med rödbetstzatziki

ca 1 h
4
Viltsouvlaki med rödbetstzatziki
Foto: tv4

Älgfärsspett med rödbetstzatziki och ugnsbakade rotfrukter. En rätt med smak av vilt och Grekland.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2054 Long Beach Grenache Syrah Mourvèdre

8 oktober 2013
Visa mer
ca 1 h
4

Du behöver

Älgfärsspett

  • 650 g älgfärs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 4 msk skorpmjöl, utblandat i vatten
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk färsk timjan, hackad
  • 8 träspett

Rödbetstzatziki

  • 2 medelstora rödbetor, kokta
  • 500 g ekologisk turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Rostade rotsaker

  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 liten kålrot
  • 8 potatisar
  • 2 rödlökar
  • 1 vitlök, i klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk torkad timjan
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här

  1. Rödbetstzatziki
    Riv de kokta rödbetorna grovt och blanda med alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Låt dra en stund i kylen innan servering.
  2. Älgfärsspett
    Blanda skorpmjölet med vattnet och låt svälla. Lägg älgfärsen i en bunke och blanda i alla ingredienser.
  3. Blanda i skorpmjölsblandningen litet i gången. Arbeta smeten med händerna tills den sitter ihop. Arbeta inte för länge då blir den seg.
  4. Dela smeten i 8 delar och forma smeten runt spetten och tillred dem på fat i ugnen cirka 20 minuter.
  5. Rostade rotsaker
    Skär allting i klyftor och bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö över timjan och salt och svartpeppar.
  6. Tillred i ugnen cirka 30 minuter eller tills de är lagom mjuka. Rör om rotsakerna efter halva tiden. Lägg in rödlöken i slutet av tillredningen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept