Lammfilé med ugnsbakad aubergine

Lammfilé med ugnsbakad aubergine
Foto: TV4

Lammfilé med ugnsbakad aubergine

Av: Fredrik - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Rosmarinmarinerad lammfilé med ugnsbakad aubergine med en smak av tomat och basilika. Serveras med getostcreme.

Vintips från Fredrik
Chateau de Seguin Cuvée Prestige, nr 3579, pris 129 SEK

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner
  • 600 g lammfilé

Rosmarinmmarinad

  • 2 dl olivolja
  • 6 kvistar färsk rosmarin
  • 10 klyftor vitlök, skalade och pressade
  • 4 lagerblad
  • 1 citron

Ugnsbakad aubergine med tomat och basilika

  • 1 aubergine, ursaltad och skuren i stavar
  • 250 g körsbärstomater, delade
  • 2 gula lökar, strimlade
  • 2 vitlökar, skivade
  • 1 kruka basilika
  • 4 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Getostcrème

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 200 g getost
  • 4 msk grädde, ovispad
  • 2 krukor basilika
  • peppar
  • salt

Gör så här

Lammfilé

  1. Putsa lammfilén fri från senor.
  2. Hacka sedan rosmarinen fint, pressa sedan vitlöken och smula ner lagerbladen i en skål.
  3. Skiva ned citronen i tunna skivor och lägg dom tillsammans i skålen, pressa även ner lite citron saft, tillsätt sedan olivoljan och blanda väl.
  4. Lägg sedan lammfilén i en påse och häll över marinaden och låt det sedan marineras i minst 2 timmar.
  5. Sätt ugnen efter 2 timmar sätt ugnen på 200 grader efter ca 2 timmar.
  6. Hetta upp ordentligt med olivolja i en panna och bryn lammfilén hastigt tills det fått färg.
  7. Salta och peppra.
  8. Tag fram en panna och hätta upp ordentligt med olivolja och bryn hastigt tills det att den fått färg.
  9. Lägg sedan lammfilén i en ugnssäker form och sätt i en stektermometer.
  10. Ta sedan ut filén när termometern står på 55 grader och låt det vila i ca 5-10 min.
  11. Ha termometern kvar i köttet och låt innertemperaturen stiga till 60 grader (för rosa kött).
  12. Skär sedan köttet i ca 2 cm tjocka skivor.

Ugnsbakad aubergine

  1. Blanda aubergine, med tomat, basilika, lök och vitlök med olivolja i en ugnsäker form.
  2. Salta och peppera och ställ tillbaka i ugnen i ca 15-20 min på 200 grader.
  3. Rör gärna om några gånger.

Getostcremecrème

  1. Hacka basilikan, pressa vitlöken och mosa getosten.
  2. Vispa grädden och blanda den med yoghurten och grädde i en skål.
  3. Blanda i övriga ingredienser och pressa i vitlöksklyftorna, mosa getosten och rör sedan ner den tillsammans med övriga ingredienser.
  4. Hacka basilikan och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.