Zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis

Zucchini- och fetaostbiffar.
Foto: TV4

Zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis

Av: Felicia - Hudiksvall

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

50 m

Bjud på zucchini- och fetaostbiffar med medelhavspotatis, tomat- och mozzarellasallad, vitlöksostsås samt myntasås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
 
Felicias tips på passande dryck:
Amarone Classico Montini (nr 12363-01), 179 kronor.
Eller Castelforte Ripasso (5352-01), 79 kronor.

Ingredienser

portioner

Zucchini- och fetaostbiffar

  • 0,5 zucchini
  • 1 rödlök (stor)
  • 100 g dill
  • 4 ägg
  • 300 g fetaost
  • svartpeppar
  • 2 tsk salt
  • örtsalt
  • 2-3 dl vetemjöl
  • rapsolja, till tillagning

Medelhavspotatis med citron

  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 3 citroner
  • 4 klyftor vitlök
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl olivolja
  • 1,5 msk oregano
  • 0,5 msk basilika
  • salt
  • peppar

Tomat- och mozzarellasallad (toppad med basilika)

  • 2 tomater (stora)
  • 2 mozzarellaostar
  • 10-15 basilikablad, färska
  • 0,5 dl olivolja
  • örtsalt

Vitlöksostsås (varma såsen)

  • 200 g Crème bonjour, vitlöksost
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 grönsaksbuljongtärning

Myntasås (kalla såsen)

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 3 msk olivolja
  • citron, några droppar pressad
  • mynta, torkad eller färsk (efter smak)
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Zucchini- och fetaostbiffar

  1. Riv zucchinin grovt, hacka rödlöken och dillen och blanda allt i en bunke.
  2. Knäck äggen och rör i mjölet lite i taget tills alla klumpar försvunnit.
  3. Blanda i peppar, salt och örtsalt och smula i fetaosten.
  4. Häll rapsoljan i en stekpanna så att det täcker ca 1/3 av pannans höjd.
  5. Lägg i en tesked av smeten för att se om oljan blivit tillräckligt varm. Det ska bubbla rejält!
  6. Klicka ut smeten i pannan med en matsked, men var försiktig så att det inte stänker.
  7. Låt "biffarna" fritteras i ca 1-2 minuter på varje sida tills den får en gyllenbrun färg och lägg sedan upp dem på hushållspapper för att få bort överflödig olja.

Medelhavspotatis med citron

  1. Skala och skär potatisen och morötterna i ganska stora bitar och lägg ut dem i en ugnsfast form.
  2. Dela citronerna och pressa ut saften över potatisen. Häll i vatten och olivoljan. Salta och peppra enligt önskemål. Blanda runt potatisen.
  3. Grilla i ugnen i 200°C ca 25-30 minuter.

Vitlöksostsås (varma såsen)

  1. Blanda ihop ingredienserna i en kastrull och koka upp.

Myntasås (kalla såsen)

  1. Blanda yoghurt och olivolja till en kräm. Droppa i citronsaft och lägg i myntan.
  2. Smaka av med salt, peppar och mynta.

Tomat- och mozzarellasallad (toppad med basilika)

  1. Skiva tomaterna och mozzarellan. Ringla över olivolja och salta med örtsaltet.
  2. Strö över stora bitar basilika.