Helstekt lammfilé med örttäcke

Helstekt lammfilé med örttäcke
Foto: TV4

Helstekt lammfilé med örttäcke

Av: Ewa-Lill - Tjörn

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

50 min

Helstekt lammfilé med örttäcke serveras till gratinerade potatis- och svartrotspuffar med smak av ost och basilika, rödvinssås, vårens primörer såsom ärtskott, morot och sparris samt ugnsstekta cocktailtomater.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

potatis

  • 1 kg mjölig potatis (typ King Edward eller Mathilda)
  • 1 tsk salt
  • 4 svartrötter
  • 2 msk majonnäs
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 100 g parmesanost, riven
  • 2 äggulor
  • 50 g smör
  • 1 kruka färsk basilika
  • salt
  • svartpeppar
  • chilikrydda

Rödvinsås à la Bourguignon

  • 1 dl varmrökt hackat sidfläsk
  • 1 rödlök, i tunna skivor
  • 8 dl rödvin (helst från Bourgogne)
  • 0,5 dl koncentrerad kalvfond
  • 2 msk rörsocker
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g smör

Ugnsrostade cocktailtomater

  • 1 förp cocktailtomater på kvist (eller andra söta goda tomater på kvist)
  • olivolja
  • crema di balsamico
  • flingsalt

Örtrullad helstekt lammytterfilé

  • 400 g lammytterfilé
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk soja
  • 3 kvistar rosmarin
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 lagerblad, mortlade
  • 1 msk lammkrydda
  • 0,5 citron
  • salt
  • peppar
  • torkad chilikrydda
  • 1 dl timjan, hackad
  • 1 dl basilika, hackad
  • 1 dl persilja, hackad

Gör så här

Potatis

  1. Skala potatisen och svartroten, skär i bitar och koka i saltat vatten. Plocka upp svartrötterna när de känns mjuka, potatisen har lite längre koktid.
  2. Häll av vattnet och lägg tillbaka svartroten och mosa den med potatisen. Blanda i smöret, majonnäsen, äggulorna, osten (spara lite av parmesanen till att strö på puffarna), basilikan och kryddorna.
  3. Klicka i rikligt med mos i muffinsformarna (blir bäst i lite rejälare formar i plåt eller silikon). Strö över parmesan, sätt in i ugnen i cirka 220 grader och låt stå inne tills de har fått fin färg.
  4. Ta ut och låt svalna lite innan du försiktigt tar ut puffarna ur formen.

Rödvinsås

  1. Finhacka sidfläsken och stek det så att det får en fin stekyta.
  2. Stek rödlöken utan att den tar färg utan bara blir mjuk
  3. Lägg fläsket och löken i en såskastrull, strö över råsocker, häll på vinet, kalvfonden och pressa i vitlöken.
  4. Låt reducera ned till hälften. Smaka av och rör i smöret precis innan servering.

Ugnsrostade cocktailtomater

  1. Sätt ugnen på 220 g. Lägg tomaterna med kvisten i en form. Stänk över lite olivolja, ringla över balsamicocremen, några nypor flingsalt och några tag med pepparkvarnen.
  2. Sätt in i ugnen och låt stå tills tomaterna fått fin färg. Låt svalna och servera ljumna. Klipp av bitar och lägg upp på tallrik med kvisten kvar.

Örtrullad helstekt lammytterfilé

  1. Blanda till marinaden med olivolja, soja, citronsaft från citronhalvan.
  2. Dela sedan citronen i bitar och lägg i marinaden tillsammans med rosmarin, de mortlade lagerbladen, specialkrydda (kan uteslutas), pressade vitlöksklyftor, salt, peppar, och chili.
  3. Lägg i köttet och låt marineras i minst en timme, allra helst över natten.
  4. Stek köttet i grillpanna så att det får fina ränder på sig.
  5. Lägg i form med termometer och in i 220 g i ugnen med stektermometer tills innertemperaturen nått 55 grader (rosa).
  6. Ta ut köttet och låt det vila cirka 5 minuter i folie. Häll ned den eventuella skyn som blir över i rödvinsåsen.
  7. Innan servering: rulla köttet i de hackade örterna och skär upp i skivor.