Helgrillad oxfilé med bourbonsås, helstekt potatis samt haricots verts

1,5-2 h
4
Helgrillad oxfilé med bourbonsås, helstekt potatis samt haricots verts
Foto: TV4

Oxfilé som grillas hel på låg värme och serveras med pepprig bourbonsås, smörstekt potatis och haricots verts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 april 2015
Visa mer
1,5-2 h
4

Du behöver

  • 600 g oxfilé, mittbit
  • salt och peppar, efter smak

Bourbonsås

  • 2 msk smör
  • 2 bananschalottenlökar, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 msk rosépeppar
  • 0,5 msk svartpeppar
  • 0,5 msk grönpeppar
  • 1,5 msk koncentrerad kalvfond
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2-3 msk bourbon
  • ev 1 tsk honung

Tillbehör

  • 1 kg potatis
  • 250 g haricots verts
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Kött
    Bind upp köttet om det behövs. Salta och peppra. Bryn på stark värme i grillen och grilla därefter på indirekt värme ca 30-40 minuter. Grilla till en temperatur på 58 grader.
  2. Sås
    Fräs lök i smör utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, krossad peppar, kalvfond och vatten. Låt koka en stund. Tillsätt bourbon, grädde och eventuellt lite honung och sjud till lämplig konsistens. Smaksätt eventuellt med lite salt om det behövs.
  3. Tillbehör
    Förkoka små jämna potatisar med skal och bryn dem därefter i lite smör så att de får jämn färg runtom. Koka bönorna.
  4. Servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept