Tre asiatiska rätter

1 h
4
Erik N - Malmö2
Foto: TV4

Friterat fläsk med sötsur sås är en klassisk sverigepopulär kinesisk rätt. Och att göra denna rätt från grunden är väldigt gott, med såsen som både är salt, söt och syrlig på samma gång.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Eriks drycktips
6602 Duette Premium Pinot Noir, Casablanca, Chile 99:-

"Ett vin med kryddig smak med karaktär av, jordgubbar, körsbär och choklad. Vinet är gjort av druvan pinot noir som tillhör de något lättare röda vinerna vilket passar fint då fläsk är ett ljusare kött. Den något sötare frukten i vinet blir en fin match till såsen som både är söt och syrlig."

17 september 2013
Visa mer
1 h
4

Du behöver

Antikt kött

  • 400 g fläskfilé
  • 1 msk sherry
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 st grön paprika
  • 1 st röd paprika
  • 2 st vitlöksklyftor
  • msk färsk ingefära
  • 2 st salladslökar
  • 1 liten burk ananas
  • Salt

Sötsur sås

  • 5 msk socker
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 msk martini rosso
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk spad från ananasburken
  • 2 msk tomatpuré
  • tsk potatismjöl

Frityr

  • 1 msk potatismjöl
  • 1 msk mjöl
  • 1 st ägg
  • l olja att fritera i

Vattenkokt oxfilé från Sichuan

  • 400 g oxfilé
  • 2 msk vitt vin
  • msk potatismjöl
  • 200 g kinakål
  • 3 st salladslökar
  • 4 dl köttbuljong
  • 6 msk matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 msk färsk ingefära
  • 2 nävar färska böngroddar
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 näve torkade röda chilifrukter
  • 1 msk Sichuan peppar
  • msk paprikapulver
  • Färsk koriander till garnering
  • 1 tsk sesamfrön till garnering

Gröna bönor med vitlök och jordnötskross

  • 1 näve haricots verts
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 1 dl saltade jordnötter
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk olja

Gör så här

  1. Antikt kött med sötsur sås
    Skär fläskfilén i tunna skivor och blanda med 2 msk soja och 1 msk sherry. Ställ åt sidan. Hacka paprikan, vitlöken, ingefäran och salladslöken och lägg i en bunke tillsammans med ananasen.
  2. Blanda alla såsingredienserna i en bunke. Vispa upp ett ägg och blanda med mjölet och potatismjölet. Blanda köttet med mjölmeten. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull.
  3. Ta en gaffel och se till att varje köttbit är dränkt i frityrsmet, fritera bitarna i olja tills de är gyllenbruna. Ta upp bitarna och lägg på en tallrik täckt av hushållspapper för att rinna av. Gör om proceduren tills alla bitarna är friterade.
  4. Ta fram en wokpanna och värm på lite olja. Lägg i alla grönsakerna och fräs i några minuter, salta efter smak. Lägg i ananasen och häll därefter i den sötsura såsen i pannan. Låt koka i 2 minuter. Lägg i det friterade fläsket, blanda runt och koka ihop i ytterligare 2 minuter. Servera rykande varmt.
  5. Vattenkokt oxfilé från Sichuan
    Skär köttet i 2-3 mm tunna skivor. Om du först lägger filén i frysen i ca 20 min är det enklare att skära. Blanda köttet med det vita vinet och potatismjölet. Ställ åt sidan.
  6. Skär upp 2 av salladslöken på längden och den sista finhackas, skär även upp kinakålen.
  7. Värm upp 4 msk olja i en wokpanna och lägg i Sichuan pepparn, de hela chilifrukterna och paprikapulvret. Fräs en stund, men se till att inte bränna pepparn. Lägg åt sidan.
  8. Fräs böngroddarna i samma panna som oljan varit i ca 1 minut. Lägg groddarna i botten av en skål. Fräs salladslöken och salladslöken i lite olja, lägg över i samma skål som groddarna.
  9. Häll i ny olja i wokpannan, lägg i hackad vitlök, ingefära, salt, socker och peppar. Lägg till soja och häll därefter över buljongen i pannan. Låt koka ihop i 5 min.
  10. Lägg därefter i Sichuan pepparn och chilifrukterna med sin olja och låt koka ihop i ytterligare 2 min. Sänk värmen och lägg i köttet och låt puttra i 2 min. Häll grytan över böngroddarna i skålen och toppa med några blad färsk koriander, sesamfrön och finhackad salladslök. Servera rykande varm.
  11. Gröna bönor med vitlök och jordnötskross
    Koka upp vatten i en kastrull och förväll bönorna i ca 2 min. Häll av vattnet.
  12. Värm en wokpanna utan olja och lägg i jordnötterna för att torrostas. Fräs tills de fått lite färg, akta så att du inte bränner dem. Ta åt sidan, låt svalna och mortla dem därefter till en fin kross.
  13. Värm upp 1 msk olja i en wokpanna och lägg i bönorna. Fräs i 2-3 min. Lägg i vitlöken, salt, sesamolja och fräs i ytterligare 1 min. Blanda i jordnötskrosset rör runt och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept