Two-stroke salmon

3 h
4
Two-stroke salmon
Foto: tv4

Rökt lax serveras med romklick, pepparotsklick och tulpanpotatis.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Kloster Eberbach Riesling Kabinett är ett halvtorrt mycket elegant vin tack vare sin frisk syra. Smaken är rik på frukt med inslag av honung, äpplen och citrus, gör sig utmärkt till laxen och pepparroten.
Art.nr: 5810 Ursprung: Tyskland, Rheingau

6 maj 2014
Visa mer
3 h
4

Du behöver

  • 500 g laxfilé
  • 0,5 dl grovsalt
  • 1 msk hel rosépeppar, stöts grovt
  • 1 tsk spiskummin
  • 4 medelstora potatisar
  • 1 tsk oregano
  • 1 msk citronsaft
  • Till röken: hälften alspån, hälften äppelspån

Pepparrotsklick

  • 2,5 dl fet creme fraiche
  • 2 tsk pepparrot
  • salt och vitpeppar

Romklick

  • 2,5 dl fet creme fraiche
  • 0,5 tsk pepparrot
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 dl dill, hackad
  • ca 0,5 msk rom per klick
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Rökt lax
    Fördela saltet jämt över hela laxen och ställ in i kylen 2-3 timmar.
  2. Ta ut laxen ur kylen och torka bort överflödigt salt.
  3. Blanda kryddor och citronsaft i morteln och gnid in kryddblandningen på laxen försiktigt.
  4. Lägg spånblandningen i botten på din rök eller enligt anvisningen till din rök. (finns olika fabrikat på rökar) OBS! Det går absolut inte att röka i en vanlig hushållsugn!
  5. Ställ in laxen i röken och rök tills innertemperaturen på laxen är 52 grader.
  6. Klick
    Vispa 5 dl fet Crème fraiche tills det går att vända på skålen. Dela upp i två skålar.
  7. Pepparrotsklick: Tillsätt 2 tsk pepparrot, salt, vitpeppar.
  8. Romklick: Tillsätt 0,5 tsk pepparrot, 1 tsk citronsaft och 0,5 dl hackad dill till den vispade crème fraichen. Salt och vitpeppar. Lägg på en romklick vid servering.
  9. Sätt ugnen på 225 grader
  10. Tag fyra medelstora potatisar och tvätta.
  11. Skär ett dubbelkryss i potatisen.
  12. Baka i ugnen ca 35 min.
  13. Vid servering tryck ihop potatisen från sidan, så att den ser ut som en tulpan. Lägg en klick smör i tulpanen så den får smälta ner.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept