Viltstek på dovhjort med potatiskaka och haricots verts

Viltstek på dovhjort med potatiskaka och haricots verts
Foto: TV4

Viltstek på dovhjort med potatiskaka och haricots verts

Av: Emma - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

1,5 h

Hjortstek med mandelpotatis, västerbottensost, haricots verts och rårörda lingon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Viltstek

  • 1-1,5 kg dovhjort
  • 2 msk smör
  • 2 dl buljong (1 tärning + vatten)
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 lagerblad
  • 5 enbär, krossade
  • 2 dl ljus sirap

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • ca 1 msk vatten/mjölk, att späda med om det behövs
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • steksky, all

Potatiskakor

  • 8 mandelpotatisar, medelstora
  • 3 dl Västerbottensost, riven
  • 1 purjolök
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 300 g kantareller
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 4 stansade portionsformar i metall
  • 2 msk olivolja

Tillbehör

  • 300 g haricots verts
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl lingon
  • 1,25 dl strösocker

Gör så här

Steken

  1. Putsa det rumsvarma köttet från hinnor och gnid in i peppar och salt runtom.
  2. Placera på ett fat och ringla över ljus sirap över steken och under.
  3. Hetta upp smör i en stekgryta och lägg i steken. Vänd så den får stekyta runt om.
  4. Skrapa i resterande sirap/kryddor från fatet och UNDVIK att sirapen blir bränd.
  5. Sänk värmen och häll i buljong/kryddor och låt sjuda på svag värme i 1-1,5 tim/kg.
  6. Vänd flera gånger under tiden.
  7. När steken är färdig, ta upp den och svep in i aluminiumfolie och lägg åt sidan.
  8. Skär upp steken då den svalnat något.

Sås

  1. Smält smör och margarin i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet och grädden. Häll över stekspadet genom en sil ned i kastrullen, koka upp och späd med vatten (mjölk). Tillsätt soja och salt/peppar till önskad smak och färg.

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 190 grader. Skala och skiva potatisen mycket tunt. Strimla den vita delen av purjolöken. Stek svampen.
  2. Ställ muffinsformarna på en plåt eller ta fram muffinsplåt. Häll lite olivolja i botten på varje form. Varva sedan ost, potatis, svamp och purjolök. Upprepa tills det nästan svämmar över (de sjunker ihop).
  3. Toppa med salt och peppar och häll ca 2-3 msk matlagningsgrädde över varje potatiskaka. Gratinera i ugnen i ca 45 min. Lägg folie över men ta bort sista 10 minuterna så de får färg.

Haricots verts

  1. Koka haricotsverts med 1 tsk salt i 4 minuter. Häll över lite kallt vatten. Ringla över 1 msk olivolja.

Rårörda lingon

  1. Rensa och skölj bären. Lägg i en skål. Blanda i sockret. Rör om tills sockret har löst sig