Fylld fläskfilé med rostade rotfrukter

Fylld fläskfilé med rostade rotfrukter
Foto: tv4

Fylld fläskfilé med rostade rotfrukter

Av: Emma - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1,5 h

Fläskfilé fylld med färskost, soltorkade tomater och lufttorkad skinka. Serveras med ugnsrostade rotfrukter, het salsa och avokadomousse.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Het salsa

  • 0,5 gul lök, tärnad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 0,5 röd paprika, tärnad
  • 3 tomater, tärnade [ca 250 g]
  • 0,5 msk olja
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 0,5 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 0,5 dl syltsocker
  • 0,5 dl vatten

Fylld fläskfilé

  • ca 600 g fläskfilé
  • 100 g lufttorkad skinka
  • 100 g Philadelphia örter och vitlök
  • 10 bitar soltorkade tomater
  • 1 dl basilika, hackad
  • salt
  • peppar
  • smör

Rotfrukter

  • 1 sötpotatis
  • 2-3 morötter
  • 2-3 palsternackor
  • 3 rödbetor
  • olja, salt och peppar

Krämig mousse

  • 1 avokado
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk pressad citron/lime
  • salt
  • peppar

Gör så här

Salsa

  1. Fräs först lök och vitlök i en stekpanna, häll därefter i paprika.
  2. När den mjuknat en aning, häll i tomaterna. Tillsätt sambal oelek, rödvinsvinäger, salt och peppar. Låt småputtra i ca 20 min.
  3. Tillsätt därefter syltsockret och vattnet och låt koka upp, koka i 5 min. Lägg över i burk och låt svalna. Salsan håller en vecka i kylen.

Mousse

  1. Skala och kärna ur avokadon. Mixa med crème fraiche till krämig mousse. #
  2. Smaka av med pressad lime/citron, salt och peppar och chiliflakes.

Rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela rotfrukterna i stavar, lägg dem i ugnssäker form. Ringla över olja, salt och peppar. Sätt in i ugnen i 30-40 min.#

Fläskfilé

  1. Skär en skåra i fläskfilén, banka ut den lätt. #
  2. Bre på philadelphia, lägg på skinkan, soltorkade tomater och basilika. Rulla ihop och bind med snöre.
  3. Bryn den i lite smör. Lägg över den i en ugnssäker form och täck med folie. Lägg in i ugnen ca 30-40 min eller tills innertemperaturen är 72 grader. Låt svalna innan servering.