Helstekt älgfilé

Helstekt älgfilé
Foto: Tv4

Helstekt älgfilé

Av: Emma - Skellefteå

Från: Halv åtta hos mig

36 ingredienser

Helstekt älgkalvfilé med en potatis- och svampcheesecake. En rätt med aromer från vår underbara skog.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från Halv åtta hos mig

Ingredienser

  • 1 kg älgkalvfilé
  • salt
  • peppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 5 dl mjölk
  • 50 cl mellanmörkt öl
  • 1 dl rött vin
  • 2 msk soja

Potatis- och svampcheesecake

  • 1 dl torkad svamp
  • 600 g potatis
  • 1,5 msk kornmjöl
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 krm malen muskot
  • 2 ägg
  • 4 dl Västerbottensost, riven
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Rödvinssås

  • smör
  • 1 gul lök
  • 3 dl rött mustigt vin
  • 1 oxbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • 2 msk svartvinbärssaft (koncentrerad)
  • salt
  • svartpeppar
  • soja

Balsamicosås

  • 1,5 msk rörsocker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 4 dl rött vin
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk smör, kallt

Gör så här

Älgfilé

  1. Sätt ugnen på 150 grader, krydda filén med salt, peppar och rulla sedan filén i den pressade vitlöken så att vitlöken blir spridd över hela filén.
  2. Lägg köttet i en trång djup skål så att köttet ligger trångt. Blanda sedan mjölk, öl, vin och soja och häll över köttet.
  3. Rulla runt köttet i skålen så att marinaden kommer åt runt hela köttbiten. Marinaden ska täcka hela köttbiten. (Låt gärna köttet stå i marinaden 1-2 dygn innan den ska till att ätas. Den blir mörare ju längre den får stå och dra.)
  4. Lägg sedan filén i en ugnsäker form med höga kanter.
  5. Stick en köttermometer i köttets tjockaste del och stek i mitten av ugnen i ca en timme för medium stekt resultat. När termometern visar 62-65 grader är köttet klart.
  6. Ta ut köttet och vira in filén i folie och låt den dra en stund ca 5 minuter. Skär sedan upp köttet i tjocka skivor och lägg upp på tallriken.

Svampcheesecake

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blötlägg svampen så att den täcks helt.
  3. Skala och finriv potatisen, lägg i en bunke.
  4. Blanda kornmjöl och vetemjöl med bakpulver, muskot, 1 tsk salt och ett krm peppar.
  5. Rör ner äggen i potatisen, tillsätt mjölblandningen och 2 dl riven ost och svampen.
  6. Blanda väl och låt stå och dra i 10 minuter.
  7. Smörj en muffinsplåt (med 12 hål) med smör. Fyll upp med smeten till två tredjedelar i varje form.
  8. Strö över resten av den rivna osten. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter tills potatisblandningen är gyllenbrun och lite frasig.

Rödvinssås

  1. Hacka löken och bryn den i smöret tills den fått lite färg.
  2. Tillsätt vinet och oxbuljongstärningen låt koka upp och puttra i några minuter tills löken blivit helt lila av vinet.
  3. Tillsätt efter det grädden och svartvinbärssaften. Smaka av med salt och peppar och tillsätt lite mörk Maizenaredning om såsen känns tunn. Sila bort löken sen är såsen färdig att servera.

Balsamicosås

  1. Smält sockret i en kastrull, tänk på att det bränns vid fort!
  2. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt balsamvinägern, vinet och kalvfonden. Låt det koka ihop 10-15 minuter utan lock.
  3. Blanda maizena med några matskedar vatten och häll den i den kokande såsen.
  4. Koka upp tillsammans. Strax före servering värmer man såsen och klickar i det kalla smöret.